Ограничителните мерки – до 13-ти април

images

Националният оперативен щаб предложи на здравния министър да удължи срока на действие на ограничителните мерки, които изтичат на 29 март. Това бе прието и мерките ще са в сила до края на извънредното положение, което е до 13 април.

Става дума за мерките, които бяха въведени още на 13 март – забрана за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. В моловете може да работят само аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси, а ресторантите могат да обслужват клиенти само чрез доставки. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти.
До 13 април ще останат затворени университетите, училищата, детските градини и яслите.
Друга част от мерките, които бяха допълнително въведени, са в сила „до изричната им отмяна“. Това са забраната за движение между областните центрове освен по изрични причини, посещение на паркове,спортни и детски площадки, както и т.нар. коридор за пазаруване от хора над 60 години в хранителните магазини и аптеките. При анонсирането на тези мерки миналата седмица здравният министър обяви, че те „засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани“. В заповедта му е посочено, че „мерките са в сила до изричната им отмяна“.
Днес сутринта бе обявено, че заразените в България са 243.

Транспортната болница в Пловдив е определена да приема случаи на болни от коронавирус.

Областният управител Дани Каназирева ще се срещне с екипа на лечебното заведение, за да се обсъди организацията на работа, съобщи БНР.

Днес в 00.00 часа там ще бъде разкрит денонощен приемен кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Той ще се намира на първия етаж. 

Вече са дарени предпазни облекла за болниците в Пловдив, от които 705 гащеризона, от които 360 са от най-висок клас от „Пълдинтур инвест“, останалите 345 лично дарение от проф. Илиян Дойков, които също подлежат на многократна стерилизация. Дарени са още 500 предпазни шлема и ръкавици, съобщи БНР.

Предпазните облекла ще бъдат раздадени първо на болниците, които са определени да посрещнат първата вълна на пациенти със съмнение или с доказан COVID-19.