Община Самоков ще бъде партньор по проекти с община Хам – Германия

IMG_3573Здравният медиатор Георги Николов и експерти от община Самоков посетиха община Хам по проект “For Roma with Roma”. По време на посещението делегацията от Самоков бе посрещната от кмета на община Хам, зам.- кмета по социалните въпроси и експерти по социална политика и интеграция. На срещата бяха проведени разговори за възможностите за партньорство между двете общини и различните сектори, в които могат да си партнират. В резултат от  обсъжданията ръководството на община Хам заяви, че проявява интерес за партньорство със Самоков и допълнително ще се уточнят секторите, в които ще се партнира. Със сигурност един от следващите съвместни проекти ще бъде свързан с инициативи, насочени към младежите, както и проекти, свързани с интеграцията и обмяната на опит в социалната сфера.

Домакините от Хам представиха училище „Анна Франк”, където е изготвена специална програма за емигрантите с интензивно изучаване на немски език и различни образователни програми, чрез които се цели по-бърза адаптация и интеграция.

Друг интересен обект бе Център за работа с младежи, където на гостите бяха представени различни добри практики и инициативи, свързани с ангажираността през свободното време на младите хора. В същия ден бяха представени спортно мероприятие, дейността на кулинарния клуб и вечерна занималня с интерактивни игри и забавления.

Втория ден от посещението бе презентиран интересен проект за ангажиране на младежи от 18 до 25 години в риск. Проектът се нарича „Фабрика на бъдещето”, в която са обхванати 54 младежи. Те са разпределени в четири отделни сектора по интереси – дървообработване, шлосерство, кулинария и креативност. Секторите са взаимно свързани, като младежите изработват проекти за подобряване на градската среда, проекти за обществени институции, зоопарк и др. Ангажираните младежи, освен че имат трудова заетост, на тяхно разположение са и специалисти – обучители, психолози и др., като целта е младите хора да получат трудови навици, да се включат в работния ритъм и при нужда да получават и специализирана помощ.

Бе представено и Бюрото за работа с емигранти, което им съдейства за намиране на работа. Бюрото реализира и различни инициативи за взаимно опознаване на нациите, културен обмен, срещи-разговори и др.

Предстои делегация от община Хам да посети Самоков в периода 4-6 април. Те ще бъдат посрещнати от кмета Владимир Георгиев и на срещата ще бъдат уточнени възможностите за партньорство между двете общини.

Проект „For roma with roma” стартира в началото на тази година. Партньорството между община Самоков и община Хам беше реализирано в Букурещ в началото на септември миналата година. Здравният медиатор Георги Николов участва в обща среща с представители на всичките 20 общини и там бяха представени проектопредложенията за различните инициативи. По проекта предстои през май в Самоков да се реализира „Стрийт Арт Фест”. Той ще включва различни видове обучения, като ще има работилници по ръчна изработка, графити и музикална работилница. По време на фестивала ще има и фотоизложба на фотоси от различни дейности осъществени преди това в Самоков. Фестивалът ще завърши с концерт на младежки групи.