Община Ловеч стартира акция по събирането на документи, снимки и предмети за бившия концлагер „Слънчев бряг“

Община Ловеч стартира дарителска акция по събирането на документи, снимки и предмети, свързани със съществуването на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962) край града – оповестиха от пресцентъра на Община Ловеч.

Причината е, че има крайно недостатъчно на брой запазени свидетелства поради секретността на поделението. Идеята на администрацията е да бъдат събрани интересни предмети (съдове, инструменти, дрехи), снимки, писма и др., които са били ползвани от затворниците или от охраната – поясниха още от пресцентъра на Ловеч. Особено ценни ще са евентуално запазени фотографии от това време, запечатали както хора, така и местността.

Интерес представляват също и по-късни документи, спомени, снимки, диапозитиви, филмови и видеоматериали от първите години след промяната през 1989 г.
Специално се апелира към младите хора – споделете наследеното от своите възрастни роднини, дядовци и баби! Поради травматичния елемент мнозина избягват да се връщат назад, но историята трябва да бъде съхранена. Така че участвайте в акцията, дори да е анонимно!
Поводът е намерението на администрацията да събере тези артефакти и да ги съхрани чрез Регионалния исторически музей в Ловеч в бъдеща експозиция. Желаещите могат да дарят или да предоставят за временно ползване своите експонати.

Приемат се както оригинали, така копия на хартиен или дигитален носител.
„Слънчев бряг“ е бил концлагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г.. Наричали са го поделение 0789 на „Въдворяване и изселване“, към МВР, Ловеч. Известен е още като Трудова група или „Лагерът на смъртта“ Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства
Експонатите могат да се предоставят в Община Ловеч по следните начини:
По пощата или с куриер (адрес 5500, Ловеч, ул. „Търговска 22“), лично да се донесат всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч., в отдел „Връзки с обществеността, международно сътрудничество и протокол“, тел. 068 688315, или да се изпратят на email:
kmet@lovech.bg или info@lovech.bg. @ Lovech Municipality

Както е известно, кметът на Ловеч Корнелия Маринова е с втори мандат. Родена на 10 ноември 1960 г. в Сливен. Завършила Гимназия с преподаване на френски език „Захари Стоянов“ – Сливен. Магистър по биология и химия от ПУ „Паисий Хилендарски“. Има придобита професионална квалификация по управление на средното образование в СУ „Св. Кл. Охридски“. През 2011-2013 г. беше председател на Общински съвет – Ловеч. Беше народен представител в 42-ото и 43-ото Народно събрание, зам.-председател на комисията по образование и наука в 43-ото Народно събрание. Зам.-председател на българската парламентарна делегация по франкофония, председател на Общински комитет „Васил Левски“ – Ловеч.  Членува в Управителния съвет на Сдружението на възрожденските градове.