Общината трябва да помага на фирмите, за да дават работа, а не да се стреми да е най-големият работодател – казва съветникът Валентин Милушев

Валетнин Милушев е роден в Самоков, завършил е НСА, специалност ски, треньор. В момента се занимава с туризъм. Съветник е трети мандат от ГЕРБ. Той е спортистът сред съветниците. Кара ски, мотор, практикува водни спортове, даже е шампион по табла за 2013г. Председател е на клуба по мотокрос. Член е на Постоянната комисия по ТСУ и е 100_4232в съвместната с общинска администрация комисия за развитие на спорта.

 

 

-Г-н Милушев, как ще коментирате изборите през есента?

-Избори като избори. Но първо, да поздравя г-н кмета Владимир Георгиев за победата. Признавам, че ме изненада, че спечели от първия път. Даже се бях хванал на бас с един приятел и го загубих. Явно хората харесват този начин на управление и го избират за втори път.

-Какво очаквате от Върховния съд за изборите за съветници?

-Ако съдът счете, че има нарушения, ще ги касира. ГЕРБ и аз сме готови да се явим отново на избори.

-Какви са първите Ви впечатления от новия Общински съвет?

-Тръгна плахо. Има нови хора и ще им трябва време да се впишат в работата на законодателния орган.

-Кои бяха по-интересните решения на първите сесии?

-Всичко минава тихомълком.

-Какво имате предвид? Вие май не одобрихте бюджета?

-Може ли на село да се дадат по 10 000лв.?! Селата имат нужда от много повече. Трябват инвестиции, при това, за да живеят хората нормално – да имат годна вода за пиене, канализация и т.н. Общината не бива да се стреми да бъде най-големият работодател, а да създава условия и облекчения за малките, средни и големи фирми. Тогава те ще откриват работни места. Куца й и работата с еврофондове. През предишните години се усвоиха европейски пари благодарениие на ГБС. През мандата на кмета Владимир Георгиев се направи Цари Мали град, но пак със съдействието на ГБС. Проектът е много добър и обектът раздвижи цялата община. За което адмирации за ГБС.

-Какви са наблюденията Ви за Боровец, работите тук?

-Още има какво да се желае. Трябва да се обърне внимание на чистотата. Хората, които работим тук трябва да пазят чисто, трябва да имаме принос за приветливия вид на курорта, да даваме добри услуги. Не е тайна, че качественте кадри ни липсват. Кадрите в туризма трябва да се усъвършенстват, за да дават по-добър продукт. Пътувал съм много по света – от Мачу Пикчу до Непал, Индия, Виетнам, Китай, Чили, Аржентина, Бразилия, Австралия, Южна Африка, навсякъде из Европа – имам база за сравнение. Смятам, че Самоковско има чудесни дадености, живеем на невероятно място. Аз съм скиор, сноубордист – също, за 20 минути от Самоков съм в Боровец, на Ридо практикувам моторни спортове, има язовир Искър с възможности за водни спортове, Седемте рилски езера са на 45 минути, Рилският манастир е на час и 45минути…За 10 минути стигам с дружинката си до ловното поле…

-Доста често Ви виждаме на Ридо на разходка, какво е мнението Ви за него?

-Ридо може да стане спортен център, поне за 10 вида спорт – пешеходен туризъм, мотокрос, ролкови кънки, велопоходи, биатлон, дълго бягане, ски скок и т.н. Има футболен стадион. Има идея да се направи пътека на здравето и други, но според мен най-важно е да се опази. Много пъти съм го казвал – трябва да се сложи бариера срещу бракониерите и моторни превозни средства. Не е голяма инвестицията, в сравнение с други, например половин милион и повече за един площад. На Ридо това му трябва – бариера и видеонаблюдение с три камери. Защо не се прави?

-Да се върнем на темата за бюджета. Защо не го подкрепихте онзи ден?

-Защото не се изпълняват решенията на Общински съвет. В капиталовите разходи на предишния ОбС, например, бяха предвидени средства за нова подпорна стена на Гробищен парк “Ридо”. Не се направи, и старата падна върху гробовете. Тоалетни на мотополигона няма. За колко от селата се изпълни капиталовата програма?

-Защо предложихте на тази сесия да се извадят от програмата за разпореждане имоти за продажба и право на строеж до бившото “Любчо Баръмов” и към Шипочане?

-Да, затова настоях по време на сесията и имах конкретно предложение да не се прави разпореждане с имотите до турските гробища и мотопистата. Там има незаконни постройки. Предложението ми не беше подкрепено от колегите ми в ОбС.

-Като председател на клуба по мотокрос, доволен ли сте от представянето на състезателите от Самоков?

-Имаме добро развитие в този спорт. Сред най-добрите са Янко Ташев – втори в републиканското и втори в Източноевропейския шампионат, клас супермото. Въжаров е в Кралския клас, в шестицата на Републиканския шампионат. М. Ангелов – също с много успехи. Вече пета поредна година със съдействието на Общината нашият клуб организира кръг от Източноевропейския шампионат. За което благодарим на Общината и на всички, които безвъзмездно ни помагат. Това е кръгът с най-много участници – над 100 и най-голяма посещаемост – над 5 000 човека. Липсва ни модерна база и това ни лишава от по-големи шампионати – европейски и световни, каквито нашият град в миналото е посрещал перфектно.

-Какво си поставяте като задача за новия мандат?

-Ще бъда настоятелен да се изпълняват всички решения на ОбС. Общината трябва да контролира незаконните сметища и да продължи работата по Шишманово кале, да се запази Лаго, да се развие Ридо и крайречната зона. Трябва да се работи по Европейски проекти и да се настоява държавните институции да съдействат за инфраструктурата. Нямаме нито един свестен път за вход и изход на Самоков. Няма нормален път дори до Мальовица. Ако се подобри инфраструктурата, ще идват повече гости на Боровец, на Искровете и т.н.

Десислава Стоянова