Обновяване на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в Доспей, оборудван е с механизъм за биене на камбаните

На 6-ти септември се навършиха 90 г. от освещаването на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в  Доспей. Храмът е обновен и е оборудван с електронен механизъм за биене на камбаните

По този случай, с благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български, бе извършено и обновлението на храма в чест на първопрестолните апостоли.

Архиерейската света служба бе повод направения ремонт на храма през последните два месеца – на фасадата на храма, която беше основно възстановвена и боядисана, обновени са куполите, оборудван е с електронен механизъм за биене на църковните камбани

На архиерейската света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съслужиха архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, свещеник Георги Николов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Йордан Мечкаров, свещеник Емилиян Дамянов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Костадин Тренев, дякон Георги Читалов и дякон Лука Китин.

Църковните песнопения в храма бяха изпълнени от клиросни певци и от енорийския хор, които допринесоха за молитвеното настроение сред събралото се множество местни християни и гости на китното самоковско село.

В края на богослужението, за достойното си служение свещеник Георги Николов бе удостоен с офикия „протойерей“, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави протойерей Георги Николов за дръзновението и старанието в служението, като му пожела още повече старание и трудолюбие, смирение и послушание в това свято и спасително дело.

Викарият на Софийския митрополит също така отправи патриаршески благослов и поздравления от името на Първойерарха на Българската православна църква към архиерейския наместник иконом Михаил Колев, духовенството, певците и многобройното изпълнение на храма по случай празничните събития, като пожела: „Нека Бог, по молитвите на св. Архангел Михаил, ни дарува духовно и телесно здраве; да ни вдъхнови да бъдем проводници на мира, любовта и единството в живота на Църквата и на нашето общество, да бъдем изпълнени със стремеж и вдъхновение, да бъдем угодни Богу, и да бъдем един достоен и благ пример за нашето общество… за да пребъдем като народ, като Църква, като христолюбиво Божие общество, което познава своята вяра, живее вярата си и я предава на идните поколения.“

Протойерей Георги Николов, от свое име и от името на всички жители на с. Доспей и дарители на храма, благодари на Негово Светейшество за „духовното тържество“, оглавено от Негово Преосвещенство епископ Поликарп, за благодатните му слова, както и за офикията, с която бе удостоен, за да бъде още по-ревностен в служението и в живота си.

В израз на признателност към Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и към викарния му епископ, от името на светогорския български манастир „Св. Георги Зограф“ им бяха подарени архивни книги за църковното песнопение.