Обновиха параклис в Драгушиново и дадоха „Бял гълъб“ за принос към общността

20190616_115448Десетки поздравиха кмета на Драг20190616_121729ушиново Георги Хаджийски за богоугодното дело

Кметът на село Драгушиново инициира възраждане на още една традиция за общно20190616_115456стта. По негова идея, с помощта на драгу20190616_120740шинци, бе възстановен парклиса „Свети20190616_115443 Дух“ и за празника в неделя бе осветен от отец Петър в съслужение с отец Любомир.

Десетки уважиха събитието и поздравиха Георги Хадж20190616_120105ийски за обновлението и искрената му вяра в православието и отстояването на християнските ценности.

Както е известно, Георги Хаджийски е автор на книги, краевед, с изявена гражданска позиция.

 

Параклисът се намира в местността „Дабето“, на интересно място. „Тука от години има традиция, има драгушински фамилии, които си правеха курбан. Местността е много интересна, вижте колко големи скали има, на други места няма такива. Браво на нашия кмет Георги Хаджийски, работи от сърце!“ – коментира пред са20190616_120200йта „Самоков инфо“ А. Гъркова.

За събитието бе направен водосвет, след което бе осветен курбана; бе осветен и голям кръст, поставен пред параклиса, бяха връчени награди – статуетка „Бял гълъб“ за принос към общността.

Впечатляваща бе проповедта за Свети дух и християнските ценности на отец Петър. „Всички ние сме просветени от Свети дух за богоугодно дело. Параклисът е построен на това място върху тракийско светилище, незнайно кога. Труден беше пътят на обновлението, но когато се гради в името Господне, Бог дава сили на всинца, които се трудят в името на православната църква. Включиха се хора с доброволен труд и дарения, като спомогнаха за обновлението с величествен кръст, който ще свети през нощта. Казано е: „Едната ръка не трябва да знае какво прави другата“, не е необходима да тръбиш и да се савоизтъкваш, защото Бог вижда и чете в нашите души. Имената на хората, които помогнаха за този параклис са записани на небето за това Богоугодно дело. Група младежи от Драгушиново пожелаха традиционният курбан за Света Троица да се приготвя на място“ – бяха част от думите на отец Петър.

Кметът Георги Хаджийски благодари на драгушинци, които са спомогнали за идеята „Идеята беше да има едно място в Драгушиново, което да съчетава природата, историята и нашта православна вяра. С много усилия успяхме да осъществим нашия замисъл“ – каза Хаджийски и добави искрена благодарност към местните, които са му помогнали за обновлението на параклиса, продължило месеци наред.

 

Румяна Костадинова – секретар на читалището и Петър Домишляров връчиха наградата „Бял гълъб“ – символ на Светия Дух на Мартина Хаджийска и пенсионираната учителка Йорданка Паунова. Статуетката е изработена от местния дърворезбар Румен Кабадийски.

„Миналата година беше за пръв път – тогава ни хрумна идеята да отличим хора от общността. Миналата година отличихме Мартина Хаджийска, тя е неколкократен европейски шампион по карате. Статуетката „Бял гълъб“ е символ на Светия дух и на вдъхновението. Вярваме, че вдъхновението стои в основата на всички постижения. Тазгодишният носител е Йорданка Паунова – дългогодишен учител, сега е пенсионерка, била е учителка в „Драмалиев“, след това в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с принос не само към нашата общност, но и към цялата община“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ Румяна Костадинова.

Питка по драгушиска рецепта бе приготвила  секретарката на кетството Марияна Златева.

 

Вкусният курбан бе приготвен от Николай Дамянов от Горни окол и неговите помощници.

Десислава Стоянова