Обвиниха самоковеца, организирал молебен в циганската махала на Цветница

Евангелисти написаха до главния прокурор, че се нарушават човешките им права, били подложени на гонения, в сбирката на Цветница в Самоков нямало нищо укорително

59-годишен е обвинен за нарушаване на противоепидемичните мерки в Самоков

След приключване на действията по разследване, проведено в РУ- Самоков, в качеството на обвиняем е привлечен 59- годишен мъж от Самоков. На 12 април той организирал и провел масово мероприятие, нарушавайки правилата и мерките, издадени против разпространението на COVID-19, допускайки струпването на множество хора- престъпление по чл. 355, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

За случилото се сайтът „Самоков инфо“ писа още през месец април. По тогавашна информация и според изявленията и репортажите на националните телевизии, организаторът на молбена Николай Василев, известен като пастор Николай, даде изявления и сподели, че хората са били на разстояние и на открито. Въпреки това, обществеността настоява за наказания, тъй като бяха нарушени правилата, които се спазваха от всички не само в България, а в цял свят. Масовите сбирки бяха забранени. В Самоков се коментира, че върху ромския етнос въздействието на лидерите в махалата не е било достатъчно и е по-уместно действията им да се насочят към превенция във време на санитарната криза, а не към организиране на сбирки, в които стотици рискуват своят сигурност, тази на съгражданите си, на медиците и полицаите, които са на първа линия. „Роми продължават да ровят в контейнерите в Самоков и. Защо ромските лидри не повлияят на това, вместо да правят общи молебени?“ – питат самоковци.

Пастор Николай във ФБ благодари на всички, които го подкрепят и изразява предположение в отговор на въпроси, че ако актовете бъдат обжалвани, те ще се отменят. Според думите му членовете на църквата в Самоков са били призовани да се помолят заедно, защото е било тежко да са затворени по време на пандемията.

„Труден момент, защото вниманието на всички беше насочено към нас. Нашата цел не беше популизъм, а да изведем хората, които са повече от месец в изолация. Дотогава провеждахме онлайн нашите сужби, ние решихме да се проведе службата в двора на църквата, като спазихме всички мерки, явно на неприятелят на наште души това не е му е харесало и ние бяхме разпитани в полицията. Градът се раздвижи, това раздвижване донесе благословение, но и негативи към нас. Независимо от всичко това, ние сме благословени от вашето съдействие. Целта не е да ви провокираме да излезете от царкавта ни, я тя е много голяма, има над 1000 души. Ние благословихме града си от името на църква елветил. Съставени са актове на много хора от миряните, властите си изпълниха рабатата, нашата цел е хората да продължават да крепят духовния си живот“ – са част от думите на пастор Николай.

Представители на църквата в Самоков са изпратили отворено писмо до редица институции, включително и до главния прокурор. Посочва се, че са съставени над 100 акта на участвали в молебена. „Мястото на провеждане на молебена и двора на църквата в Самоков, т.е. църковна собственост, извършена е дезинфекция, раздавани са маски, присъстващите са били на разстояние“ – се казва в сигнала на Евангелските църкви и се добавя, че не е налице нищо укорително, поради което съставените актове трябва да бъдат отменени, а започналите производтва да се прекратят. Действята на органите на реда са наречени „гонения“, които нарушават човешките права.