Нощните вълци в Европа и паравоенната стратегия на Русия

putin-zaldostanov

След нахлуването на Русия в Крим през 2014 г. Европа е нащрек заради продължаващата руска агресия, организираните от военните стратези съвместни учения и призивите за увеличаване на военните разходи. Това лято обаче хибридната война на Москва се разгърна в  неочаквана посока: проруски паравоенни формирования създадоха инкогнито база, седалище на рокерска банда, само на един час от Братислава, Словакия.

През юли 2018 г. словашкият печат съобщи, че Нощни вълци, националистическа руска банда от мотористи, е създала официална европейска оперативна база в село Долна Крупа, собственост на Йозеф Хамбалек, предприемач, свързан с дясното крило на словашката милиция. Вероятно базата е можела да остане незабелязана за международната общност, ако не бяха публикувани от словашките медии снимки, направени отгоре, на които се виждат танкове и бронетранспортьори, които Хамбалек е взел на заем от Словашкия институт за военна история, под претекст, че ще бъде създаден военно-исторически музей. (Директорът на института, който твърди, че е измамен, е освободен от поста.)

Превозните средства се оказаха изведени от експлоатация и след това бяха върнати на словашкото министерство на отбраната. Но епизодът все пак е обезпокоителен: Нощни вълци, често наричани „ангели на Путин“заради връзките си с руския президент, всъщност са

оръдия на Кремъл

Безспорно създаването на база на Нощни вълци в НАТО е продължение на една от предпочитаните стратегии на Москва през последните години.
Прикритите пълномощници на Кремъл  – наемниците от ЧВК „Вагнер“ в Сирия, местните паравоенни части в Украйна, както и „малките зелени човечета“в Крим – всички те преследват руските интереси в чужбина, като в същото време Кремъл лансира правдоподобни отричащи версии, с които обезсилва Запада във възможността му да реагира.

Night Wolves Europe

„Нощни вълци“ се създава като независима рокерска банда, рожба на субкултурата в Русия през 80-те години на миналия век и въпреки че тяхната политика става все по-националистическа през последните години, те все още се представят като частен патриотичен клуб. По-близък поглед, обаче, разкрива дълбоките връзки на рокерите с Кремъл.

 

Night Wolves Europe е създадена като самостоятелно отделение на бизнес империята Wolf Holdings, чиито интереси се простират в цяла Русия и Европа. Различните клонове на тази империя организират патриотични чествания и образователна дейности; създават нощни клубове, хотели и рокерски центрове; провеждат операции, свързани със сигурността и обучения, включително професионално военно обучение за цивилни, полиция и военни формирования в Германия, Унгария, Италия, Сърбия и Швейцария. Според доклада на експерта по извънредни военни ситуации Матю Лодър Wolf Holdings е тясно свързан с руската държава. Президентът на компанията и основен собственик – Генадий Никулов, е бивш военен офицер и настоящ вицепрезидент на проруските „сили за отбраната“ на Севастопол.

Лидерът на бандата на мотористите Александър Залдостанов, често се появява на снимки до руския президент Владимир Путин.

Лоудър разкрива, че Нощните вълци „илюстрират засилващата се тенденция от страна на руското правителство да възлага дейности на несистемни играчи, вместо на държавни разузнавателни и отбранителни структури“, включително когато става дума за „разузнавателна и пропагандна дейност, агитация и провокации, бойни операции и силови акции“. По време на конфликта в Крим през 2014 г., например, Нощни вълци съставляват малка, но важна част от руската паравоенна инвазивна сила. Преди официалното начало на нахлуването в Крим, те събирали информация и данни за разузнаването, водели пропаганда, организирали проруски военни части и осъществявали координацията им с руските специални сили. След започването на инвазията путиновите рокери се превръщат в една от двете паравоенноенни сили, натоварени с бойни операции от името на руската армия. Нощни вълци извършват нападение на украинската военноморска база, поддържат съоръжение за природен газ и залавят висш служител на украинската служба за гранична охрана от името на руските сили.

В Европа Нощни вълци са по-известни с техните „патриотични“ инициативи.

Всяка пролет путиновите рокери се отправят на дълго пътуване от Москва към Берлин, за да отбележат победата на Русия във Втората световна война. През последните няколко години Полша отказва на рокерската банда да влиза в страната, заради което тя преминават през територията на България, Словакия, Чехия и Унгария.

Целта на пътуванията си Нощни вълци обясняват с „поклонничеството, организирано по маршрут на светите места, свързани с древното православно християнство“, по време на което мотористите на Путин пропагандират познати руски теми, свързани с величието на СССР, православното християнство и панславизма.

Обстоятелството, че Словакия е допуснала на своя територия  Night Wolves Europe показва, че страната, която е членка на НАТО, не е достатъчно единна, за да се противопостави ефективно на създаването на руска паравоенна база на нейна територия. Словашкото министерство на външните работи заяви, че търси начини да предотврати работата на Нощни вълци, а Министерството на отбраната успя да си върне взетото от рокерите оборудване.

Дори словашкото правителство да имаше воля да затвори базата на Нощните вълци, то щеше да се изправи пред редица правни пречки за това. Русия се възползва от факта, че във всяка либерално-демократична държава на Запада неправителствените организации по принцип могат да притежават земя и дори да водят паравоенно обучение, докато се ползват с широка правна защита за свобода на словото и събранията. Ако организацията не извършва престъпления, като например – да нарушава общоприетите наредби, регламентирани в държавни документи или извърши данъчни измами, на правителството ще му бъде трудно да възпрепятства дейността й.

Някои словаци са изпаднали в недоумение, как така  правителството им може да направи нищо, за да отблъсне Нощните вълци.

Night Wolves Europe е последната издънка на руската стратегия в използването на паравоенни групи в чужди държави за реализирането на интересите на Русия в бъдеще. В Украйна Русия помогна да се създадат паравоенни части, които по-късно бяха инсталирани като „правителства“ в отцепилите се региони на Донецк и Луганск. Освен това Русия създава приятелски паравоенни части в цяла Централна и Източна Европа, опитвайки се да поляризира общността в  НАТО и да парализира политическите системи на Алианса.

Москва подкрепя в Словакия няколко проруски паравоенни организации, като две от най-големите са Slovak Recruits and Action Group Resistance Kysuce. Тези словашки паравоенни структури широко популяризират антинатовските и антиевропейски виждания и идеи докато обучават своите членове във военни умения и тактики. Някои от членовете им са обучавани в Русия от бивши военни от руските специални служби, а няколко от тях дори са се сражавали заедно с руски паравоенни части в Украйна. Мартин Кепрта, основател и бивш член на словашки рекрути, се бие на страната на 15-та международна бригада на Народна република Донецк.

Освен че воюват на страната на Русия, тези групи подпомогнаха за прокарването на радикални прорусийски възгледи в политическия мейнстрийм на Централна Европа.

В Словакия изглежд едва ли не е създадено висше училище, подпомагащо развитието на близки отношения между руските и словашки въоръжени сили. Частното средно професионално училище за защита на лицата и имуществото, базирано в Братислава, е основано през 2007 г. от Стефан Курила. Той е сертифициран като военен инструктор от руските специални служби, а училището му е финансирано в голяма част от руския банкер и кикбокс предприемач Сергей Чепинога. В училището работят словашки и руски учители, които разпространяват проруски, антизападни и анти-НАТО възгледи сред учениците, чиито родите в голямата си част работят в словашката полиция, разузнавателните служби или министерствата на отбраната и вътрешните работи. Бившият шеф на училището Йозеф Ганджала пък е член на Асоциацията на словашките войници – проруска организация на ветераните, която открито обвинява словашкото министерство на отбраната в „измяна“ заради подкрепата му да бъдат разположени войски на НАТО в Латвия през 2017 година.
ЕС трябва да добави към списъка със санкционирани организации и Wolf Companies и други паравоенни организации в Европа, които са реална заплаха за Европа. Всички страни от Шенгенската зона също трябва да откажат издаването на визи за членовете на руските Нощни вълци. Освен това Вашингтон и Брюксел трябва да обмислят чрез санкции да възпрепятстват формирования, базирани в рамките на държавите от НАТО, да получат военно обучение от структури, базирани в Руската федерация.
Превод: Faktor.bg