Нов параклис „Св. Георги Победоносец“ откриват в „Лаго“

Основната заслуга е на Тодор Тодоров и Симеон Благоев. Помагаха дарители и доброволци

 

Точно на първи юлиIMG_2085 ще бъде открит нов параклис в местността „Лаго“. Идеята за параклиса е на скиора Тодор Тодоров и Симеон Благоев. Веднага я подхванаха приятелите им, с които съградиха преди и заслона „Втора младост“, който е любимото им място за срещи и раздумки.

Няколко фирми, сред които „Монтажи“, „Пластимо“, „Васкос“, „Пали“ и други са помогнали за изграждане на параклиса. Събрани са средства от дарители, сред които и пенсионери.

С голяма заслуга за изграждане на параклиса е Георги Ранов, който осигурил и строители, които професионално помогнали за градежа. Ангелина – млада талантлива художничка, вече е сътворила стенописите. Намерението е да се изпишат образите на Исус Христос, Света Богородица, Св. Иван Рилски, и разбира се, на Св. Георги Победоносец.

На първи юли, при откриването, ще бъдат уважени всички дарители и спонсори, тогава ще има и курбан. За още информация потърсихме Тодор Тодоров. „Доста хора помогнаха, засега няма да ги изброяваме, за да не изпуснем някого. Ще получат покани всички за откриването на параклиса. Благодарни сме на всички, които помогнаха“ – сподели Тодор Тодоров.

За да е демократичен изборът на име, в кутия се пускали предложения няколко месеца, докато се правел параклисът. Като отворили кутията, намерили 63 листчета с предложения за име на параклиса. 40 от тях били за Св. Георги.

Параклисът се намира сред хубавата природа на „Лаго“, в близост до любимия за много самоковци заслон „Втора младост“. Мястото е привлекателно за разходки. Близо е и изворът с рилска вода. „Като наливаш, шишето се поти. Чиста и ледена е през лятото, а през зимата не замръзва, защото е топлик“ – поясни ни Тодор Тодоров.

Десислава Стоянова