Нови заразени в Самоков. Призивът на институциите е за отговорност. Д-р Златанов, шеф на РЗИ – София област нареди спешни мерки

9 нови положителни проби са отчетени днес от направените PCR тестове на контактни лица в Самоков. Диагностицираните на територията на община Самоков с Ковид 19 са вече 61. Вчера бяха 58

Д-р Златанов, шеф на РЗИ – София област нареди спешни мерки 

Новите положителни лица с коронавирус са от контактните на вече установените с положителни тестове. Така се оформят локални огнища, за овладяването на които РЗИ обмисля превантивни мерки.

Днес представители на Общинския кризисен щаб, на Областния кризисен щаб и ръководството на РЗИ обсъдиха мерки за овладяване на разпространението на вируса.

Тъй като най-голям брой заразени има в 7-ми квартал, със заповед на директора на РЗИ София област д-р Златанов се въвеждат противоепидемични мерки за срок от една седмица. Заповедта влиза в днес в полунощ.

През тази седмица ще се следи разпространението на вируса и броя на заразените и тогава ще се решава допълнително дали да се удължи мярката. Мерките, които ще важат в 7-ми квартал са 24-часов контрол над карантинираните лица.

 Носенето на маски на закрити и открити обществени места става задължително, както и спазване на дистанция от 2 метра. Забранява се провеждането на семейни празненства и масови мероприятия на територията на квартала.

По предложение на представителите на ромската общност се взе решение за затварянето на заведенията и кафенетата в квартала.

Те се ангажираха да следят и да съдействат на полицията за спазване на противоепидемичните мерки и карантината на заразените лица.
Днес екип на РЗИ отново направи масово тестване на жители на ромската махала, като са взети 80 проби от бързи тестове. На всеки, дал положителна проба на бързия тест му се прави PCR. До два дни ще има по-голяма яснота за разпространението на вируса. Целта е да се опази града от сериозни рестрикции, което ще удари отново бизнеса и социалния живот на гражданите. От 61 положителни проби за община Самоков, близо 70% са от 7-ми квартал.

Припомняме, че и двата смъртни случая от Ковид 19 в Самоков са на жители на ромския квартал, а повечето заразени са от тези огнища. 

По думи на роми от махалите на Самоков, през тези дни са зачестили сбирките на евангелистите, един от водещите пастори е Николай Василев.