Новият кмет на Самоков Ангел Джоргов – нов стил на диалог с хората и нов стил на управление

За пръв път кмет на Самоков влиза в диалог със самоковци. В социалните мрежи и по време на срещите на новия кмет Джоргов той отговаря уверено и с уважение към задаващите въпроси. „Защо имаше много надменност при предишната власт, когато някой питаше нещо на страницата на Община Самоков? Джргов има нов стил на разговор и управление“ – коментират самоковци

Първият приоритет, по който новия кмет на община Самоков инж. Ангел Джоргов ще работи, е осигуряването на нормален зимен туристически сезон. Пред Радио София вчера той съобщи, че голяма част от проектите, които се реализират в Общината изтичат в края на годината и екипът му ще работи за спазването на сроковете и финализирането им. По думите му, през следващите 4 години той ще работи и за създаването на нови работни места и връщането и задържането на младите хора в региона.

„От януари ще започне администрацията и ръководството на администрацията да работи по тези проблеми…Новите хора в общината ще са няколко, няма да правя някакви грандиозни промени. Има щатно разписание от трима заместник-кметове в общината. Аз заварих един. Ще назнача двама нови заместници, тъй като позициите са свободни. Тази седмица назначаваме и директор „Финанси“, която позиция също беше свободна. Голяма част от ръководния персонал, който заварвам, ще разчитам на него. Работещите хора ще запазят местата си в общината, разбира се ще има леки промени“, каза инж. Джоргов.

По думите му, близостта на Самоков до София, колкото помага, толкова и пречи.

„1 час е пътят в едната посока, заплатите са с една идея по-високи и много млади, образовани хора, дори да живеят на територията на община Самоков, предпочитат да работят в София“, изтъкна кметът.

Той обеща, че Ообщината ще помага на всеки жител на населеното място, който иска да започне свой бизнес, особено, ако е свързан с туризма.

„Допълнително ще стимулираме с мерки, било то помощ с инфраструктура, било то по други начини на насърчаване. Хората и бизнесът, които създават работни места, най-вече за млади и образовани хора, които са си местни, общината ще помага по всякакъв начин“, обясни кметът инж. Ангел Джоргов.

По отношение на силния снеговалеж през почивните дни, той каза, че фирмата, която отговаря за снегопочистването в община Самоков се е справила със ситуацията. Кметът изтъкна, че има забележк по почистването на снега от вътрешнокварталните улици и тротоарите.

„На фона на този снеговалеж, който беше повече от 24 часа и ветровете след това, които предизвикаха много навявания, вече излизаме от ситуацията в община Самоков“, обясни Джоргов.

Нов път към планината

Столицата ще стане по-близо с изпълнението на проекта за основен ремонт на пътя София – Самоков, който води и до курорта Боровец, за който са предвидени средства в бюджета за 2024 г., стана ясно от изказването на кмета на планинската община Ангел Джоргов, който наскоро пое поста след три мандата на предшественика си. „Пътят е в изключително лошо състояние, а той не се ползва само от жителите на Самоков, а от половин България“, посочи той. Надежди кметът залага и на по-далечните планове за изграждане на магистрала „Рила“. „Инфраструктурата е важна за това Боровец да запази водещо място като курорт“, посочи Джоргов.

Инфраструктурата е важна за това Боровец да запази водещо място като курорт

Ангел Джоргов
Ангел Джоргов

Кмет на Самоков

Той обясни още, че по-топлите зими през последните години засягат сериозно ски туризма, а решение донякъде са инвестициите в инсталации за изкуствен сняг. Основният проблем за разширяването им обаче е липсата на достатъчно ток. Затова в плановете на енергийния оператор и на оператора на съоръженията е изграждането на ново 10-километрово трасе от подстанцията в града до курорта, което е свързано със сложна разрешителна процедура. „Ще разчитаме на подкрепата на държавата за проекта“, каза Джоргов.

В плановете на общината е и изграждането на изцяло нов комплекс ресторанти и магазини в т.нар. Златен триъгълник между хотелите и пистите на Боровец.

По думите на Джоргов през годините там са се появили множество разнородни постройки, а идеята е сега те да бъдат приведени във вид, който подобава на голям европейски зимен курорт. В същото време целта е и да се запазят бизнесите на семействата, които от години се хранят от тези обекти. „Следващите 1-2 години администрацията на Самоков ще работи именно в тази насока“, каза той.