Новият график за движение на влакове влиза в сила от неделя

Новият график за движение на влаковете на „Българските държавни железници (БДЖ) – Пътнически превози“ влиза в сила от неделя – 10 декември.

В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са осигурени удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места, информират от пресцентъра на БДЖ.

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществената услуга. Превозът на пътници ще става с общо 565 влака, от които 89 бързи (осем от тях ще се движат само през летния сезон), 128 пътнически и 348 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Нов бърз влак Свиленград – София

С новото разписание е осигурен нов директен бърз влак от Свиленград за София. Той ще тръгва в 5:45 часа и ще даде възможност на населението за по – удобно пътуване до столицата и обратно в рамките на деня, без да се налага прекачване в гарите.

Първият влак по теснолинейката ще заминава с един час по-късно, с което се предоставя по – удобна връзка с нощния влак от Бургас за София. По този начин се създава възможност на жителите от Югоизточна България да се възползват от по-ранно пристигане в курортите в Родопите, Рила и от подножието на Пирин за почивка и туризъм.

Сезонни влакове по линията София – Бургас

През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София с връзки в Мездра и Горна Оряховица за пътуващите от Видин, Враца и Русе за Бургас и в обратното направление.

Освен това е предвиден и нов сезонен дневен влак по маршрута София – Карлово – Бургас и обратно, като по този начин ще бъде създадена още една възможност за пътуване по най-натоварената и търсена лятна дестинация.

Международни бързи влакове

С новия график е заложено движението и на осем международни бързи влака. Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София – Халкали – София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали в летния период.

Запазват се и влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София – Букурещ със сутрешния влак София – Варна с директни вагони за Русе и следобедния влак Русе – София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния период ще се запази движението на директни вагони по направлението София – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – София и Варна – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – Варна.

Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София – Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София – Видин и обедния Видин – София.