Новата визия на Голямата чешма целяла да подсили значението на водата

Изложба след пленер в Самоков

Снощи в Галерията бе открита изложба от пленера, провел се в Самоков. Участниците пристигнаха на 5-ти август. Средствата са осигурени от Общината. Организатор бе Радостина Доганова.

Художничката живее в Словакия, омъжена е за самоковец и има ателие тук. Тя покани участници в пленера – художници и скулптори, повечето от които също живеещи в чубина, както и Радослав Генев. При откриването на изложбата тя представи колегите си. “Това е международен пленер, с участие на българи, които живеят в чужбина. Настанени бяхме в Доспевската къща, където творихме. Никой не бе идвал до този момент в Самоков” – бяха част от думите на Радостина Доганова. Тя се представя с картини и серия еротични рисунки. “Пътят ми към планината беше дълъг, свикнала съм с безкрайните поля и слънчогледите” – призна родената в Добрич художничка. Тя благодари за подкрепата на кмета, заместник-кмета Шехтанова, на Петър Георгиев и Светлана Атанасова. “Дано сме допринесли с нашата позитивна творческа енергия” – допълни Доганова.

София Хаджипапа живее в Кипър, учила е в БХА. Ина Линдемен се запознава с Радостина в Берлин. “Моите картини са огледало на времето” – казва Ина. Най-младата участничка е Маша Гала от Словения. Усъвършенства уменията си и в областта на фотографията. Маша се представи с колекция от стъклени модули и живопис, в творбите си ползва строителни материали. Христо Гелов е родом от Велико Търново, живее в Испания. Завършил е графични технологии в Мадрид, негови дигитални творби се разпространяват онлайн. Твори между Мадрид, Маями и София. “Той придаде нова визия на Голямата чешма” – сподели Доганова. Първоначално си помислил, че няма с какво да допринесе за пленера, но Радостина го убедила да участва. “Когато видях Голямата чешма, много се впечатлих, грабна ме архитектурата, после стигнах до идеята да подсиля значението на водата” – казва Христо. “Конструкцията е временна, ще бъде премахната” – казаха на откриването на изложбата, визирайки сините ленти, които са закачени за Голямата чешма.

Кметът Владимир Георгиев поздрави участниците в пленера и сподели, че се радва на възможността в Самоков да идват гости, които да споделят пред всички как са усетили града. С изложбата бе открит празникът на Самоков. “Искрено се надявам да сте останали с прекрасни впечатления” – каза още кметът.