НЕ ПРОСТО ЦИКЛОН, А НОВ ЧЕРНОМОРСКИ УРАГАН ТОЗИ УИКЕНД

#MeteoBulgaria издава предупреждения #Level2 и #Level3 за 18 и 19 ноември за ДЪЖД, СНЯГ и ВЯТЪР.

През следващите 48 часа, под влияние на циклон през Егейско и Черно море, обстановката у нас ще се усложни. Над цялата страна ще духа бурен север и северозападен вятър, който в подбалканските котловини ще се прояви като падащ “Бора“ с ураганни пулсации. Пориви до 120-150 км/ч. се очакват и по крайбрежието ни, а вълните ще са с височина 5-7 метра.

В източната половина от страната валежните количества ще са и най-значителни – до 80-100 л/кв.м. като се повишава рискът от локални разливи и наводнения.

По високите полета на запад и югозапад още тази нощ дъждът ще се примеси и временно ще премине в сняг, но основните валежи ще са в процес на спиране, след което ще продължават с паузи и краткотрайно.

В събота вечерта и през нощта срещу неделя в Централния и Източния Предбалкан, из Лудогорието и в Странджа ще се трупа снежна покривка по втора порция интензивни валежи от оклюзия. По проходите и в хълмистите релефи на Североизточна България и Източна България виелици!

Апелираме всички шофьори да са с изострено внимение на пътя и да са с пригодени за зимни условия автомобили, особено ако им предстои неотложно пътуване във високите части над 1000 метра надморска височина, където ще има и заледявания.

ПРЕВЕНЦИЯТА Е НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА. НЯМАМЕ ОПРАВДАНИЕ ОТНОВО ДА СМЕ ИЗНЕНАДАНИ. ДА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Във връзка с бурята „Фредерик“ в събота и неделя Ви съветваме да вземете под внимание предупрежденията сериозно и отговорно, без ирония

Премахнете или укрепете предмети по прозорци, балкони и др., които могат да бъдат съборени и биха предизвикали непредвидени ситуации и инциденти. Не минавайте в близост до големи дървета или нестабилни конструкции. Паркирайте автомобилите си на безопасни места. При възникване на опасност и/или наводнение, позвънете на тел. 112.

НИМХ да се задействат с червени кодове по Черноморието, а не да неглижират поредната заплаха. Такъв ураган има рядко и ще е много брутално и опасно, вероятно с щети по плажни ивици.