Незаконно строителство под Мусала?

 

Поредна проверка провокира отговори от общинска администрация в Самоков за строителството под връх Мусала. Актуалната тема бе подхваната отново от национална електронна медия. Години наред се подават сигнали, че новият голям обект под върха застрашава природата и сигналите от планинари и еколози за пореден път предизвикаха качването на телевизионни камери на Би Ти Ви.

 

„Дървената постройка до хижите под Мусала е незаконна“ – отговори Надежда Клинчева, главен архитект на Община Самоков. Тове се случва след поредна проверка, предизивкана по сигнал и репортаж на БиТиВи. „Посторйката трябва да бъде съборена“ – категорични са проверяващи.

Дирекцията за незаконно строителство и контрол е разпоредила в новия обект под Мусала да не се приемат туристи. Към момента има съмнения, че работи, въпреки че няма разрешение за експлоатация.

„Присторйката трябва да се събори поне до основите“ – заявява арх. Клинчева пред националната медия. Едната от причините е, че има разрешително за реставрация на обекта, но е изтекло през 2016г. Според наемателя на обекта Трайчо Пройчев, срокът е спазен и ще обжалва забраната.

Обектът работи, което показват проверки. „Нямат право да работят без разрешение от Басейнова дирекция и МОСВ, тъй като водоизточниците са държавна собственост“ – пояснява арх. Клинчева. Проверки са установили и наличие на бидони с отпдни води до новия хотел под връх Мусала.

Къде отиват отпадните води, в реката ли? – на този въпрос се очаква отговор от институциите.

Ще има ли повод да се напише съвсем скоро „В памет на Мусаленските езера“ –  на този въпрос пък отговор дават от „Балканка“. Темата – с продължение в „Самоков инфо“.