На 37 години почина художникът Иван Шуманов

Вчера на 37 години е издъхнал младият художник от Самоков Иван Шуманов. Позитивен, усмихнат, талантлив, човечен, съпричастен – това са само част от многото добри качества на Ванката. С тях ще бъде запомнен от десетки негови ученици и стотици приятели. Иван ни остави картините си и рисунките на сгради в Самоков с послание за доброта, хуманно отношение към животните и уважение към природата, която Ванката много обичаше.

Шуманов е носител и на много награди, сред които и 20 международни, негови творби са показвани на няколко континента.
Шуманов участвал в организирания от Читалище „Младост“ 19 традиционен колопоход и по думи на негови приятели се почувствал зле. Колопоходът е бил с доста дълъг маршрут от Самоков до местност около Сапарева баня.
„Отиде си моето хубаво момче Иван Шуманов! Каквото и да мисля, няма смисъл!
Ще останат нарисуваните класни стаи на децата и всичко, което постигна в живота си!
Отличник на университета „Климент Охридски“- „Визуални изкуства“ и на Академията катедра „Живопис“.
Сега ще рисува горе на небето при вуйчо Ваньо и ще се срещне с дядо си Иван, защото ще лежат в един гроб.
Сбогом, прекрасен мой Салватор Дали, така те наричаше твоя професор!”,споделя безмерната си болка леля му Лили Шуманова.

„Днес научих ужасяваща новина. Напуснал ни е само на 37 години един истински народен будител. Учителят, даващ светлина на десетки деца… Огромна загуба за нас, за децата на Самоков и са самия културен живот на Самоков. Бог да го прости. Ние ще го почетем, като се опитаме да продължим делото му. Което заедно започнахме през 2003 година. 2023 година ще бъде в негово име. Почивай в мир, приятелю!“ – са малка част от думите, с които приятелите на Иван Шуманов се прощават с него.

Опелото ще бъде днес, 6 юли, в Митрополитската църква от 13:00 часа.

Съболезнования на близките на Иван Шуманов!

Поклон!