На 14 юни 2013г. протестираха срещу предложението на тогавашния премиер Пламен Орешарски за шеф на ДАНС да се сложи Пеевски

„Предлагам за председател на ДАНС да бъде избран г-н Делян Славчев Пеевски“. Датата е 14 юни, а годината 2013. Веднага след тези думи на премиера Пламен Орешарски започват най-масовите антиправителствени протести в България.

По време на управлението на правителството на Пламен Орешарски имаше и други протисти. Те бяха свързани с непрозрачните назначения на държавни постове, най-вече това на Делян Пеевски, и връзките с олигархията и организираната престъпност; включително Решението на КС да върне Делян Пеевски като депутат; Назначаването на Пеевски за председател на ДАНС.

Протестите възникнаха като реакция към Орешарски и министрите му, както и очакваните и оповестени политики, особено свързани със зелени теми като: застрояване на природни места, строеж на АЕЦ „Белене“ и други. Впоследствие към това се добавя и практиката за непрозрачно назначаване на държавни длъжности, първото от които е за шеф на ДАНС.

Протестиращите скандират „Оставка“ за Делян Пеевски и възгласи срещу Станишев.

На 14 юни 2013 поради избора от Народното събрание на Делян Пеевски от ДПС за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“ във Фейсбук, часове след това се организираха протести в цялата страна.

Протестът на 14 юни 2013 бе организиран  чрез социалната мрежа Фейсбук с начален час 18:30. Причината, предизвикала този масов протест, бе изборът на народния представител от ДПС Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. За избора му със „ЗА“ гласуваха депутатите на БСП и ДПС.