На кого е кръстен Еверест

През 1852 г. във Великото Тригонометрично изследване на Индия, по проект спонсориран от Великобритания, който има за цел измерването на целия Индийски субконтинент, е отбелязан най-високият връх на света – Еверест.

Откриването и измерването му е доста затруднено поради фактът, че властите на Тибет, Китай и Непал забраняват достъпа на Индийската топографска служба до Хималаите.

Джомолунгма: „Богинята-майка на света“, от непалски – Сагарматха: „Високо в небесата“. Той е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята.

Намира се на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни. Той е най-високият връх на Земята с височина 8 848,20 m. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830 – 1843 г. Откъм Непал е разположен в Национален парк Сагарматха, който е биосферен резерват защитен от ЮНЕСКО.

На 29 май 1953 новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей извършват първото изкачване на най-високия връх на Земята – Еверест (Джомулунгма). Шерпът станал първия човек, който се е снимал на връх Еверест. Понеже Тенсинг не умеел да си служи с фотоапарат, Едмънд Хилари направил снимката

Британците първоначално го наричат „Връх XV“,

докато Андрю Уо, директор на Индийската топографска служба, не предлага да бъде кръстен на неговия предшественик, сър Джордж Еверест.

Еверест е роден в Уелс на 4 юли 1790 г. Посещава военни училища в Англия, преди да се премести Индия и да прекара по-голямата част от живота си там. През 1818 г. геодезистът се присъединява към проекта Велико Тригонометрично изследване на Индия, за който работи 25 г.

Заради усърдния си труд и големите заслуги през 1827 г. е избран за научен сътрудник на Кралското географско дружество, а от 1830 до 1843 г. заема поста директор на Индийската топографска служба.

Връща се във Великобритания през 1843 г., когато се пенсионира, а през 1861 г. е награден с рицарско звание. От 1862 г. е заместник-председател на Кралското географско дружество.

Еверест възразява на предложението на Уо

Тибетците вече са нарекли върха Джомолунгма, но явно Уо не е наясно с местното му име или пък това, което в Непал му дават.

Моят шеф и предшественик, сър Джордж Еверест, ме научи, че трябва да давам на всеки географски обект неговото истинско или местно название. Но ето го този връх, може би най-високият в света, за който не можем да открием местно име. Дори и да има такова, не можем да го разберем, преди да ни позволят да влезем в Непал“, пише Андрю Уо до Кралското географско дружество през 1856 г.

Въпреки възраженията на сър Еверест, че на местните ще им е трудно да произнасят името му, през 1865 г. дружеството кръщава най-високия върх на Земята (8848 м.) Еверест.

Името на сър Джордж се произнася „Ийврест“. Въпреки това, наречения на него връх на английски се произнася по различен начин, по-скоро  „Евърест“.

76-годишният сър Еверест умира само след година на 1 декември 1866 г. Не е ясно дали успява да зърне върха, носещ неговото име, преди да си отиде от този свят.