На воден режим е село Ярлово

116-01-08-_120322

20170801_122609 „Водата е мътна, нито може да се пие, нито става за миене. Някои нямат водомери“ – оплакват се в селото.

„Водата е мътна, не става нито за пиене, нито за миене. За готвене, за пране…направо трагедия. В блоковете в Ярлово вода нямаме. Трябва да се направи нещо. Всички сме на водомери, всички си плащаме за вода и канализация, а канализация няма“ – има ли го другаде това, освен при нас, в Самоковско?“ – питат жителите на Ярлово.

„Водата е мътна. За пиене си купуваме“ – допълни Радостина Димитрова. “Водата е невъзможно да се пие – и зиме, и лете. Не са тръбите, нещо друго, но какво е…“ – гадае Любенова.

„Защо не се направят проекти и нови обекти за водоснабдяването? Има ли работеща администрация в Община Самоков по тези жизненоважни въпроси?“ – питат Христина Ангелова и Тинка Деянова, които гостуват на село Ярлово. Хората в село Ярлово са чули, че водата им е мътна заради нов водопровод за Студена и Перник и очакват да се вземат мерки.

„В Ярлово имаме канализация само на неколко улици! Това нормално ли е, питаме Община – Самоков?“ – задават въпрос местните. „В Поповяне има канализация по главната улица“ – сравняват ярловци.

Оказва се, че най-търсеният човек в селата Ярлово и Поповяне е водопроводчикът Симо. Знаят го всички и щом стане авария, го викат. Симо не се задържа на едно място и спринтира между няколко села. Обслужва ги от години.

„Причината за безводието в Ярлово – става въпрос за квартала, който е горе. Каптажът горе е малък, става въпрос за 20-30 къщи и два блока. Горе, на Ридо, като се пуснат два-три маркуча, и водата спира. Но требва да се отиде горе и да се вземат маркучите! В Поповяне е същият проблем“ – сподели  Симо.

Той е на поста си от 27 години и отговаря за няколко села – Ярлово, Ковачевци, Поповяне и Ярема. „Справям се, трудно е, защото съм сам. Всеки ден има по пет аварии и хората очакват да ги оправя. Сега съм отпуска, но пак се налага да работя. Преди години взех маркуча на една жена и си имах страшни разправии. За всички проблеми всеки по мене вика“ – споделя 60-годишният опитен водопроводчик. „През зимата вода има. Щом завали дъжд, и на Ридо идва водата. Хората се оплакват, че е мътна, знам. Мътна е водата, защото направиха един нов водопровод и тая вода я хванаха от Витоша за Студена, имат канал. Те са хванали водата от канала и цялата работа горе мъти и идва тука в селото“ – пояснява Симо. Водопроводът е направен преди три-четири години и оттогава за Ярлово водата е негодна за пиене. „Хората ми се оплакват, но аз какво мога да направя? Аз ходя и почиствам горе решетките…“ – допълва още Симо.

„В момента има проблем с водата в кв. „Ридо“. Там са с отделно водохващане и през август месец обикновено водата намалява. Проблем е също, че долните къщи са без водомери. Поливат и за горните къщи вода не остава. С водопроводчика ни, Симо, ги предупредихме да затворят чешмите за поливане, за да се качи вода и горе. Решението е това – да се направи нов резеровар с по-голям обем. Това ще струва около 2 000лв. В момента резервоарът е празен, защото консумацията е голяма“ – запознат е с всички подробности кметът на селото Васил Миленков.

„Имаме резервен водопровод от Витоша, но е за останалата част на селото. Хората искат да се направи резервен резервоар или да се увеличи обемът на стария. Знам, че проблемът с водата мъчи хората и се надявам да се реши в близко бъдеще“ – сподели още кметът на село Ярлово, Васил Миленков.