Национален парк „Рила“ покани приятелите на природата на юбилей

Днес пред ЦПШ – „Мальовица“ се състоя честване на 25 годишнина от създаването на Национален парк „Рели“. Събитието уважиха много приятели и партньори на Парка. Проявите ще продължат и утре, планирани са много преходи по маршрути с различна трудност. На всички участници в преходите организаторите раздадоха подаръци и сувенири с ембелата на НП „Рила“. Идеята на организаторите е да представят красотата на Рила планина и нейния най-красив дял – Мальовишкия.
Официални гости на празника бяха зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, директорът на РИОСВ Ирена Петкова, ръководството на Българския туристически съюз, от представители на Бялото братство, партньорски организации и др.
Красимир Живков благодари на служителите на парка за труда им и усилията за опазването на природното богатство и развитието на територията. Кметът Георгиев благодари за добрите взаимоотношения с парковото ръководство. „Изграждане100_6477100_6482то на Информационен посетителски център в нашият град е доказателство за това. Част от приоритетите за развитие на Самоков е екологичният туризъм, което от своя страна изисква инвестиции в създаването на нови маршрути, екопътеки, информационни табели и др.“ – бяха част от думите на кмета.
Директорът на парка, Красимир Андонов, направи ретроспективен поглед от създаването на парка до днес. От обявяването на Рила за Национален парк до днес служителите на100_6478100_6484 парка са ангажирани с възстановяването и опазването на биоразнообразието. Въпреки трудностите в началото и плачевното състояние, в което са заварили територията, в резултат на дейността и опазването от бракониери, голяма част от популацията на редки животински видове е възстановена – дива коза, златка, елен, кафява мечка и др. 
Занаятчии показаха произведенията си, сред тях бе и Стефан Дойчинов, който представи едни от най-хубавите си пейзажи от Рила.
Утре честванията на мероприятията, посветени на 25-годишнината от създаването на НП “Рила”, ще продължат в П100_6479осетителския информационен център в Самоков, където ще бъде представен и филм за историята на парка.
Дни преди честването и посещението на властимащите на Мальовица бе започнат ремонт на пътя. 100_6487