„Най-добре танковете да дойдат“ – спомени преди 30 години

За събитията преди 30 години напомни едно от лицата на промените Евгени Михайлов. Ето какво сподели той: За 14 юни 1990 г. … преди 30 години…

В предизборното студио на СДС по БНТ (между двата тура на изборите за ВНС) беше излъчен запис, в който се вижда как Председателят на Държавния съвет на НРБ и Генерален секретар на БКП Петър Младенов произнася думите „Най- добре е танковете да дойдат!“. Думите му бяха заснети от мен на 14 декември 1989 г. по време на протеста пред НС, в който гражданите и студентите искахме отмяната на чл. 1 от Конституцията за ръководната роля на БКП. Петър Младенов в нарочно изявление прочетено по БНТ нарича това монтаж, клевета и манипулация.
Започва следствие срещу „неизвестен извършител“. Назначена е експертна комисия за изясняване на автентичността на записа. Следват над 20 часа разпити на моята скромна личност в Главно следствено управление. Следовател е сегашният директор за Службата за контрол на СРС Бойко Рашков. Опитват се да унищожат записа, да произведат фалшиви показания, както и да манипулират заключението на експертната комисия.
Студенти и преподаватели обявяват безсрочна гладна стачка в желанието си да научат истината.
На 2 юли, след драматична пресконференция в СУ, предавана директно по БНР, на която потвърждавам истинността на записа и призовавам Петър Младенов също да се закълне, че казва истината, студентите и гражданите обявяват създаването на палатковия лагер пред президентството „Градът на истината“. Искането е оставка!
На 4 юли Комисията единодушно потвърждава, че записът е автентичен.
На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подава оставка.
България вече е друга. Има нетърпимост към лъжата!
А сега…?“.