Над 500 деца на рожден ден на в.”Седмица”

Вестник “Седмица” стана на 19 години и заедно с децата празнува днес сутринта на площада. По традиция рождения си ден медията отбеляза с хлапетата в първата събота след откриване на учебната година. Мотото на празника е “Нито едно неграмотно дете в Самоков” и на площадната сцена самоковчета пяха, танцуваха, свириха и се забавляваха. Лекоатлетите от училищата и възпитаниците на К. Чифлиджанов се състезаваха в лекоатлетически крос със седем възрастови групи. Повече от 500 деца се изявиха по сценарий и извън него на сцената, както и в кроса и в състезанието по риболов при моста за болницата. Ловно-рибарският съюз и фирмата на Николай Джимбов осигуриха бързоплуваща риба, а наставления за бързо действие на въдиците даваха Христо Ангелов и Бойко Атанасов. Сред въдичарите впечатляващо преобладаваха момичетата. Първа стана Ивана Николова, след нея с доста успешен улов са Моника Пириева, Мартина Салим. Момчетата отличиха Кристиян Занев и Том Хорошилов.

С многобройни участници се представи Читалище “Младост” на Лили Шуманова. Много аплодисменти събра Марина с песента „Марина“, вниманието и на минувачите провокира Маргарита и „Хубавата Джиджи“, изпълненията на Соня и Вики. Дойдоха художниците от школата на Иван Шуманов, който заедно с дизейнера на вестника, майстор на фентъзи – текст и илюстрации – Борислав Николов, отсяваха най-добрите в най-дългата рисунка на площада. Състави от Младежкия дом, “Медени звънчета”, уникалните мажоретки от Начално училище “Петър Берон” танцуваха в атрактивни костюми.  Техен ръководител е Иванка Ласкина. Най-добрите музиканти на Георги Машов от Читалище “Отец Паисий” свириха на акордеон. Мариян Минчев вече е приет в Националното музикално училище “Любомир Пипков” в класа на Диана Станчева. В Концерта взеха участие още Димитър Рогачев и Ирена Рогачева. Участваха и състави от Младежкия дом, придружени от Латинка Щъркелова. Танцуваха момичетата от групата по спортни танци с ръководител Невена Чупетловска, която замести Ивелина Славова, която от тази година е студентка.

Гости на празника бяха най-четящите деца от града, участващи в инициатива на Библиотеката. Главният библиотекар Албена Ихтиманска и кметът Владимир Георгиев ги наградиха. Четящите деца от Самоков бяха поздравени от всички, работещи в Библиотеката. През цялото лято библиотекарките Нели Ковачка и Василка Фингарска изработваха с децата сувенири от отпадъци и накрая спретнаха интересна изложба.

За най-четящ град е определен Русе. Сред най-активните малки читатели от Самоков са седмокласникът Райчо Савов, Габриела Гребенчарска – 14 години – от актрисата Силвия Лулчева е наречена  “ангел на книгите”, понеже името й означавало “ангел”. Активни читатели от Самоков са още – Димитър Рогачев, Ивана Стефанова, Калина Велкова, Константина Халваджиева, Любов Кирова и други.

 

При момичета, родени 2006-2007г. първа в кроса се класира Косара Гущерова, втора – Елен Кметска, трета – Натали Николова. Георги Ковачки, Алекс Бързанов и Георги Кръстев бяха тримата първи в същата възрастова група. При лекоатлетките 2004г. – 2005г. най-добри бяха Изабел Крамарска, Белослава Маджарова и Кристина Георгиева. Първите трима при момчета 2004г.- 2005г. са Георги Ганджулов, Александър Шаренкапов, Денис Стоянов. Първите при момичета, родени 2002-2003г. са Вивиян Кръстева, Драгомира Христова и Габриела Попйорданова. Победители в  същата възрастова група при момчетата са Георги Михайлов, Доброслав Борисов и Георги Митев.

Празникът завърши с хора на ансамбъл „Самоков“ от Читалище „Младост“ с хореограф Станислав Крумов.

Подаръците за празника бяха осигурени от спонсорите Община Самоков, хотел “Самоков, “Бороспорт” и др.  Поздравителен адрес имаше от Светлана Атанасова. „Скъпи деца, уважаеми родители, учители, треньори, радвам се, че днес съм сред вас на забавното детско парти, организирано от в. ”Седмица” по повод рождения му ден. Знам, че дацата от Самоков са едни от най-умните в България, носители са на множество награди от олимпиади, регионални и национални конкурси. Те са грамотни и имат много интереси, децата от Самоков обичат да учат, да спортуват и да се забавляват. Сигурна съм, че днес дошлите на празника ще покажат талант и възможности да пеят и танцуват, да побеждават, да бъдат първи. Заслуга за успеха ви, мили деца, имат вашите родители, учители и треньори, нека им благодарим.

Благодарим и на в.”Седмица”, който продължава да отстоява своите позиции и да ни информира за всички важни събития в града, селата и България. 19 години – това е сериозна възраст за една медия! Пожелавам на редакторите и издателя на в.”Седмица” г-н Николай Спасов, здраве и успехи в каузата на независимите печатни издания!“ – се казва 100_3555100_3557в поздравителния адрес.