Над 200 рискови язовира, очакват се данните за язовир „Бели Искър“

Снеготопенето вседствие температурите през последните няколко дни създава риск от преливане на язовири, което неведнъж е довеждало до бедствено положение в различни селища в страната – напомнят специалисти.

По думите на директора на Главна дирекция „Язовири“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Йордан Кюмюрджиев, рисковите язовири в страната са малко повече от 200.

„Това, че са рискови, не означава, че те са в предаварийно състояние, има някакви неизправности. Тези, които наистина са зле, са около 30, за тях има дадени предписания тези язовири въобще да не задържат водата. Тези предписания за язовирите, които са технически неизправни, се спазват“, заяви той пред БНР.

Проверени са около 5000 от общо 5400 язовира, допълни Кюмюрджиев. На част от тях са установени дребни проблеми като неизправни кранове и повредени преливници. Снежната покривка затруднява достъпа и огледа на съоръженията на останалите, поясни той.

 

За последното денонощие с 56 сантиметра се е повишило нивото на язовир „Огоста“. Това обаче не е опасно, тъй като с 45 процента е по-малък обема на водоема или 279 милиона куб. метра е свободната площ. Мерки, които да подобрят състоянието на язовирите в България, ще се обсъждат на среща между Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Националното сдружение на Общините. Tя е по инициатива на министъра на икономиката Теодор Седларски и ще се състои следващата седмица.

Целта е да се засили и вниманието на собствениците към очакванията за обилно снеготопене, което ще повиши нивата във водните басейни. Общините са сред основните собственици на язовири в България.

Те стопанисват и управляват около 90% от всички водоеми в страната или общо 4198.

Сравнително малко са язовирите, държавна собственост -328, частна -186 или с друга собственост и статут- 457. 176 язовира са с неизяснена собственост или за тях се водят съдебни и други спорове – съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Неизяснената собственост продължава да е сред констатираните проблеми. Тези водоеми са сравнително малки. Най-големият от тях е язовир „Черковна „, който е в област Варна. Той е с работен обем от 50 хил. куб. м, за сравнение – язовир „Искър“ е с работен обем 680 млн. куб. метра.

Очаква се да бъдат огласени всички подробности от проверката на язовир „Бели Искър“. Както писа сайтът „Самоков инфо“ по данни на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването язовирната стена е нестабилна и се нуждае от спешен ремонт. Сигналът за проблемната стена бе подаден на сесия на Общински съвет и пред администрацията от инж. Ганчо Хитров преди две години.