Над 1500 участници за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата“

Най-атрактивното и мащабно събитие – спектакълът „НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ“ ще се случи на 12 януари oт 19.00ч. в сърцето на Пловдив

В рамките на дългия уикенд 11, 12 и 13 януари са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града, които ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари.

На мащабна сцена в центъра на града ще бъде пресъздадена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и тяхното свързване под мотото „Заедно“. Спектакълът е озаглавен „Ние сме всички цветове“.

Сред изявените изпълнители са Теодосий Спасов, Валя Балканска, германският музикант и продуцент на електронна музика Шилер.

Заради събитието се въвеждат ограничения за движението в част от централната зона на Пловдив.

Европейските столици на културата са едни от най-разпознаваните проекти наЕС. Инициативата започва през 1985 г. с предложението на тогавшния гръцки министър накултурата Мелина Меркури.

Идеята е градовете да се поставят в сърцето на културния живот на Европа. Гражданите могат да вземат участие в дейностите, които продължават цяла година.

Титлата Европейска столица на културата носи нов живот в градовете, засилвайки тяхното културно, социално и икономическо развитие. Много от тях, като Лил, Глазгоу и Есен показаха, че тази титла може да е голяма възможност да възстановят техните градски центрове, носейки креативност, посетители и международно признание.

БНБ пуска в продажба сребърна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“, цената на монетата е 78 лв.

Тя включва повече от 300 проекта, като например фестивали, шоута в голям мащаб и проекти базирани в общности, структурирани около 4 теми (Сливане, Трансофрмирне, Възраждане и Релаксиране). Те са свързани с характерните черти на Пловдив, историята му, културното му наследство, както и предизвикателствата пред града.

През годината едно от тепетата на Пловдив ще бъде превърнато във временен детски град (проект „Детски град“).

Градът ще покани посетитетите да открият кирилицата чрез различни изложби и семинари („Кирилизация“). Ще бъде представена европейска продукция на тема миграция, съвместно продуцирана от театри от Западните Балкани („2019: „Европейска одисея“).

Другата европейска столица на културата за 2019 г. е италианският град МатераПод мотото „Отворено бъдеще“, Матера 2019 празнува прямотата като ключов елемент за размисъл за колективното бъдеще на европейското общество, със специален фокус върху социалното и културно приобщаване и съвместните иновации.

По-интересните събития включват „Ars Excavandi„, модерен поглед върху историята и културата на скритата архитектура; „Препрочитане на Ренесанса“, пътешествие през артистичното минало на Базиликата и Апулия; и „Поезия на простите числа„, изложение за главната роля на математиката при работата на артистите през вековете.

Матера ще постави и първия спектакъл на открито на операта „Селска чест“ в сътрудничество с Театро Сан Карло.