Наградиха 93 -ма абитуриенти отличници в Самоков

Дъщерята на бившия борец, Николай Кашинов – европейска шампионка по борба Александрина Кашинова: Възпитана съм в правия път – със спорт и учене

Наградиха спортистите и отличниците, от випуск 2017 на вълнуваща церемония. Те получиха специално изработен плакет, връчен им от кмета Владимир Георгиев.

93 отличници са от гимназиите в Самоков – ПГ „К. Фотинов”, СУ „Н. Велчев”, ПТГ „Н. Й. Вапцаров”, СОУ ”Отец Паисий” и Професионалната гимназия по туризъм. Родители, учители, съученици и приятели на отличниците също бяха с тях във вълнуващите мигове.

„Надявам се никога да не забравите родното си място”, обърнаха се към зрелостниците от общинска администраця.

Тържеството по награждаването се състоя в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.

18 абитуриенти от СУ “Никола Велчев“ получиха отличия, седем са с пълно 6.

Георги Николаев Околски е син на известния в миналото ски алпиец  Николай  Околски, който с гордост сподели, че неговият син ще кандидатства в Академията на МВР.

Никол Крумова Николова също бе наградена за отличен успех, тя от малка тренира баскетбол. Никол е кандидатствала в СУ “Климент Охридски“, журналистика и в Академия на МВР и сега чака резултатите.

Награден бе и Мартин Венциславов Кирилов, Мартин Стоянов Гергинов, Янко Георгиев Георгиев, Петя Петрова Стойчева, която е дъщеря на известния ски бегач в миналото Петър Стойчев. Петя е прославила Самоков с многобройните си отличия в ски бягането, тя е републиканска шампионка с треньор Лили Кръстева.

“Ние всички имаме мечти. Но за да се превърнат мечтите в реалност, отнема ужасно много решителност, всеотдайност, самодисциплина и усилия, а това се постига само в СУ “Никола Велчев“. В спомените ми ще останат състезанията.  Винаги когато заставах на стартовата линия, си казвах, че трябва всички да ги победя. Така и се случваше“ – заяви Петя. Тя ще учи в Благоевград, ще продължи със ските.

От СУ „Никола Велчев” бе наградена и Александрина Николаева Кашинова – европейска шампионка по борба, която прослави не само община Самоков, но и България с множество призови мес20170522_182630та в категория до 58 кг., трета на европейско за младежи до 23г възраст, първи места на републикански и множество медали от  международни турнири от клуб „Рилски спортист“ . Развълнувана Александрина заяви „Ще уча в ЮУ“ Неофит Рилски“ – Благоевград треньорски и учителски профил. Моят баща беше 20170522_182746известен състезател по борба – Николай Кашинов, той никога не ми се е водил треньор, но винаги когато намираше свободно време, идваше в залата и ме подкрепяше. Дали губя или печеля, той  винаги е бил до мен и ми е давал кураж. Способността да победиш себе си е без съмнение най-ценното от всички неща, с които ни дарява спортът. За мен спортното училище беше цялото свободно време, запълнено със спорт. Всички учители, треньори през цялото време ни възпитаваха, учиха. Признателна съм и на моите родители, майка ми Детелина и баща ми Николай,  които ме възпитаваха в правилния път – учение и спорт. Като цяло бяхме задружен клас, а класната ни Стойчева е един невероятен човек. Дори когато правехме грешки, тя ни прощаваше, чувствахме я толкова близо до нас като родител, разбрах, че спортът е велико нещо, възпитава, дисциплинира, организира“ – сподели Александрина.

Сред отличниците бе награден и Илиян Георгиев от с. Бели Искър. Той е възпитаник на ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ и  ще кандидатства в Академията на МВР.