Мусаленска пътека в междувластието. Кой разреши дейности на нея?

20191026_154015

От няколко седимици по Мусаленска пътека над Боровец ударно се работи. С просто око е видно, че пътеката се разширява, но от ръководството на „Бороспорт“ АД отрекоха. Както е известно, изпълнителни директори на „Бороспорт“АД са20191026_154637 Георги Кочов и Василия Константинова.

„Магистрала ли се прави в сърцето на Рила?“ – питат с ирония туристи, но и с огорчение, защото покрай някогашната пътека се виждат съсипани и отсечени борове. По пътеката минават много туристи, но това не пречи на дейностите, които фактически се извършват в период на междувластие, тъй като има избрана местна власт от 27-ми октомври, но общинарите на Самоков не са положили клетва и не са встъпили официално в длъжност. Това е доста смущаващо, предвид, че през миналите месеци, а и години, доста питания имаше към местната власт за дейности, извършвани над Боровец от фирма „Бороспорт“, именно свързани със сеч в територии на Общината.

За да информираме о20191026_153604бективно читателите си, потърсихме за разговор ръководството на фирма „Бороспорт“, която има договор с Агенция по горите за стопанисване на пистите. Понеже не успяхме да се свържем с Георги Кочов, разговаряхме с Василия Константинова.

На въпроса ни каква дейност извършва „Бороспорт“ по Мусаленска пътека и имат ли разрешение за разширяването й, В. Константинова каза, че разширяване не се прави, а се почистват камъни, защото Мусаленска е евак20191026_162302уационен път. „Става въпрос за ежегодно почистване“ – уточни Василия Константинова.

Според планинари обаче, за подобни дейности е необходимо разрешително, защото попадат в защитената територия Рила буфер и защото се намират в близост до река Мусаленска Бистрица.

Темата оставяме отворена за коментари и за становища на министерствата, откъдето очакваме официална информация.

Припомняме, че изпълнителният директор на „Бороспорт“ Георги Кочов беше в местната власт на Самоков преди години. Той стана общински съветник през 2010г., на мястото на убития Юри Галев. През 2007г. в ОбС Самоков влязоха като съветници трима от листата на „Атака“, водена от Петър Гуцалски. Георги Кочов тогава беше на четвърто място и след смъртта на Юри Галев, попълни квотата от трима съветници на партия Атака. Петър Гуцалски също беше в ръководството на „Бороспорт“ и името му изплува като офицер в Държавна сигурност. Сега и той, и Георги Кочов са свързани с новия Общински съвет, само че чрез 20191026_154119роднини. Синът на Георги Кочов – Христо, 20191026_160218стана съветник от ГЕРБ, а от партия Воля съветничка стана Цветелина Джелепова, снаха на Петър Гуцалски.

 

Кой – кой е в Общински съвет – Самоков тепърва ще става ясно, а по темата се очакват становищата за извършваните към настоящото време дейности по Мусаленска пътека. В следващите дни ще публикуваме и становището на Георги Кочов, изпълнителен директор на „Бороспрот“ АД

20191026_161844