Мистериозна сделка с имота на Георги Рафаилов от Продановци

20190313_114750

Георги Рафаилов  повече от месец живее във фургон в голяма мизерия. На 64-годишния мъж му помагала  роднина, докарала му военен фургон, но в него няма нито ток, нито вода.

Георги Рафаилов разказва, че неговата част от имота я дал на момче от селото. Твърди обаче,  че пари не е взел и никой не го е търсил за сделката от нотариус – твърди Георги.

Жители на село Продановци са потресени от тежката участ на съселянина им Георги Рафаилов. „При мизерни условия живее от години, но сега вече положението е още по-тежко. В коя нормална държава  хората живеят във фургони, без ток и вода?“ – питат се  хората от село Продановци.

На място се уверихме, че наистина Георги живее във фургон. Оказа се мистериозен начинът, по който е останал без покрив.

Георги Рафаилов споделя,  че негова племенница, му помогнала и му докарала фургон, в който да се настани след издадена заповед за бутането на къщата му като опасна и срутваща се сграда.

 „Къщата щеше да падне, бутнаха я, а племенничката ми, Ралица, докара фургона. Казаха ми, че от къщата по новия план немам нищо, казаха ми го това, тия дето купиха съседната къща. До колкото знам имотът го е закупила една жена от Райово, която работи в полицията, една с руса коса, мъжът й също работи в полицията. Къщата беше много стара. Правена е 37-ма година. Къщата я бутна фирма, дойдоха с багери, камиони“ – споделя историята около сделката Георги.

На младини  Георги работил в строителството, към „Стройрайона“. Работил и в София, по каскадите, все бил строител, работил на Белмекен и други. От миналата година е пенсионер по болест. Живее със 145 лв. пенсия.

„Пенсията – за нея уреди всичко кметицата на Продановци. Всичко тя плати – за операция на очите, за изследвания, после от пенсията ми удръжаха и тя си ги възстанови парите. По това време живеех с 40лв. на месец. Вода нямам, баня нямам“ – разказва ни Георги. Къпе се рядко, храни се както и когато може, с каквото има. Проси от хо20190313_114757рата и те му дават, защото на никой нищо лошо не е сторил. Пълни кофи и шишета с вода  от чешмата при църквата за пиене и миене.

„Дърва имам, е тая камара там“ – сочи струпани летви в опразненото място той.

„Имах дел в къщата и имота, никой не ми е дал пари от  продажбата, но и никой никъде не ме е викал, никъде не съм се подписвал. Сестра ми има съседен имот до мен , но не съм я виждал отдавна. Казаха, че тя е продала местото на Георги Николов от селото. Сега обаче ми казаха, че има нов план“ – разказва Георги.

Потърсихме за разговор кметицата на село Продановци Емилия Драганова.

„Заех се с него през 2017г. година, защото видях, че нещата стават все по-зле. От 2017 година здравето му много се влоши. Сега пак ще му помагна да си вземе пенсия, защото сега взима само 140лв. за инвалидност. Реших да му обърна внимание, защото беше съвесем сляп, а и не чува добре. През ноември месец на 2017г., като падна снегът, видях, че се движеше съвсем трудно. А той обича да се разхожда из селото. С цел да не падне и да не загине в снега или пък да не излезе пред някоя кола, започнахме да правим изследвания и се наложи операция на очите. В този фургон живее от един месец. Преди живееше в къща от кирпич“ – разказва още кметицата.

„Тази къща не е само на него, а половината е наследство на Р. Рафаилова, те са роднини. Той живееше в мазето. Другата половина пък е на сестра му, която живее в Долна баня. Къщата беше малка. Земята под къщата беше на него и на сестр20190313_114820а му. Неговата част от имота беше продал на момче от селото. Но той търди, че не помни да е подписвал за точно такава продажба на имота. Няма пари да се съди и да търси графологични експертизи“ – разказват хора от селото.

„Когато го настаних в болницата, той нямаше и лична карта, твърдеше, че някой му я откраднал. Свързах се с полицията, с квраталния и спрямо името, което той спрягаше, личната карта му я донесоха на следващия ден в болницата хора, които не познавам“ – разказва неволите на възрастния нещастен човек кметицата на селото.

„Нищо явно не може да остане скрито“ – коментерат в Продановци, говори се, че в празното място ще се прави автоморга.

Потърсихме за разговор сестрата на Георги, Венетка, но не я открихме. Разговаряхме с един от синовете й. „Преди четири години разбрахме, че има предписание от Общината за опасна сграда и къщата трябва да се събори. После разбрахме, че той е преписал имота на човек от селото чрез замяна на мебелна секция“ – споделят роднините на Георги. „Ходихме да видим при нотариус ли беше,  частен съдебен изпълнител ли беше, доколкото си спомням беше жена, офисът й е зад Общината, но не си спомням как се казва. Ние ходихме да видим договора, защото вуйчо ми се оплака, че не искат да го гледат, тези, които взели имота. Оказа се, че е преписан срещу секция, не срещу доглеждане, т.е. всичко е законно“ – споделят роднините на Георги.