Мира Радева с премиерен спектакъл в Самоков „Мъжете на Едит Пиаф“

81024733_2893565320693627_9098019387641692160_o

La Foule ще даде начало на среща с Едит Пиаф и публиката в Самоков. В ролята на Едит и в още други роли

2111935390

от живота на Момичето врабче влиза Мира Радева. Това е поредното приключение на Радева, за което разказа пред сайта „Самоков инфо“ . Мира Радева е име в политиката, социологията, в настоящето обаче се връща към себе си и към един друг свой свят – на театъра, музиката и сцената. Преди време изкачи Мон Блан, обиколи Хималаите, стигна дори на най-високия връх в Южна Америка –  Аконкагуа.

Спектакълът „Мъжете на Едит Пиаф“ е по романа за Пиаф, написан от сестра й – Симон Берто. Категорично е мнението, че по-добра биография от тази, написана от сестрата на Един Пиаф, няма, защото, освен всичко друго, те са живяли заедно. Стилът на писане също е много интригуващ, близък до този на текстовете на песните на Пиаф.

Спектакълът „Мъжете на Едит Пиаф“ е на режисьора  Бойко Илиев, постановката е на „Нов театър НДК“. Досега е игран три пъти там, а в Самоков ще бъде първата премиера извън столицата. На 6-ти февруари ще бъде представен в София, след това във Варна и в Бургас. Музикалното оформление е на известния творец Александър Кипров, композитор на Лили Иванова, автор на песните „Последен валс“, „Развод ми дай“ и много други. Изключителният пианист ще бъде на рояла в Читалище-паметник „Отец Паисий“.

Подбрани са най-известните песни на Едит Пиаф. „Искам да покажа нейната смелост. В живота си тя е крайна, смела, живее на 100%, неудържима и не влиза в рамки, тя казва „Бъди себе си“. Има един фундаментален момент в нейния живот, когато се заражда идеята за прочутата песен „Животът в розово“ ,  тя я изпява първо на Маргарит Моно. Тя е нейната композиторка и доверен човек. Когато я представя, тя й казва, че е за някоя по-обикновена певица и я дават на Мариан Мишел. Мишел я прави световноизвестна, превеждат я на 12 езика, продават 3 милиона плочи, става най-известната песен в Ню Йорк, кръщават барове на нея, пеят я най-известните певци. Тогава казва: „Разбрах каква грешка съм допуснала и я връща в репертоара си две години по-късно. Т.е. най-верният съветник си ти самият“ – споделя философията на Едит Мира Радева.

t9eqjf4qyyo416agbwn9rqp0aa3mv9

Спектакълът е нов, от лятото. Преди година и половина Мира Радева представи „Франция – моя любов“. „Вички тези песни ги знам от младите ми години. Цялото ми семейство е музикално. Децата ми са музиканти“ – споделя Радева. Синът й е музикален оформител, озвучител, завършил е в Англия; дъщеря й е завършила пеене в Холивуд, в момента е в Щатите. „На сцената съм от 4-годишна. Откриха ме за нея още в детската градина, по-късно играх с Варненския театър. Историята ми със сцената е много преди социологията, просто реших в един момент да се откажа от сцената, а всички мои учители смятаха, че ще завърша ВИТИЗ. На 16 години избрах друг път и си бях много успешна. Но дойде момент да изляза от активната политика и се върнах към себе си. Аз съм от това поколение, за което Франция беше център на света.  Далида е родена в Египет, майка й е италианка, баща й е евреин. Тя е звезда на 20 години, печели и всички конкурси за красота, но иска да стане актриса. Когато отива в Париж, откриват таланта й за пеене и й предлагат, понеже тя едновременно прави филмова кариера, десетгодишен договор в Холивуд, тя отказва,  защото по онова време повече от Париж няма. Поколението от моето време имаше съвсем други интереси, други бяха даденостите. За мен френският и италианският са най-мелодичните езици. Живяла съм във Франция и тази музика за мен винаги е била предизвикателство. Когато правехме „Франция – моя любов“, си казах, че следващият ще бъде за Едит Пиаф“ – споделя Мира Радева.

В спектакъла пресъздава живота на Пиаф и най-важните мъже за певицата. „Първо, това е нейният баща, има историята за баща й, за собственика на нощния клуб „Le Gerny“ Луи Льопле, който през 1935 г. я нарича „Врабчето“ – „La Môme Piaf“, Луи Льопле изиграва важна роля в началото на кариерата й, …драмата с него, докато се отвори небето над нея, всичко се стоварва върху нея – това е нейният живот…, след това Ив Монтан…пея една негова песен, единствената, която не е на Пиаф, след това Марсел Сердан…, за финал „Non, je ne regrette rien“…

Мира Радева, маестро Александър Кипров, „Мъжете на Едит Пиаф“ – на 28-ми януари от 19 часа в Читалище-паметник „Отец Паисий“ – Самоков. Билетите за групи от 10 души, както и тези за пенсионери и ученици, са по 7 лв.

Десислава Стоянова