МИНИСТЪР САЧЕВА: УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ РЕХАБИЛИТАЦИЯ В БАЗИТЕ НА НОИ

„Учителите в страната ще могат да ползват базите на НОИ за рехабилитация, като това ще стане чрез Националната програма за рехабилитация и чрез Фонд „Условия на труд“. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на конференция „Създаване на капацитет за подобряване на условията на труд и справяне с хроничния стрес на педагогическите специалисти в образователните институции“ във Велико Търново.
По думите й условията на труд на преподавателите в българските училища се подобряват и доказателство за това е, че в последните години все повече хора искат да упражняват професията.
В изказването си министърът посочи, че Министерството на труда и социалната политика отпусна 1 млн. лв. за закупуване на таблети, компютри и периферия за децата в социалните услуги. „Направили сме всичко възможно те и децата в приемните семейства да получат условия за работа в дигитална среда“, добави тя.
Сачева подчерта, че през следващата година всички семейства с деца, записани в I и в VIII клас ще имат право на помощ от 300 лв. „Няма да има доходен тест, а помощта ще е обвързана с посещение на училище и ще се дава на два пъти – в началото на учебната година и в началото на втория срок“, обясни министърът.
По време на посещението си във Велико Търново Деница Сачева се срещна с деца и служители от Общностен център за деца и родители „Царевград“ и разгледа рисувани от децата картини по случай 4-годишнината на центъра. Министър Сачева разговаря и със занаятчии, като им представи възможностите за подпомагане по мерките за създаване и запазване на заетостта на правителството.
Пресцентър на МТСП