Местят гатер. Пречел на екопътека. Собственичката Радослава Стоянова: Договорът ни изтече

Част от постройките и машините от гатера, намиращ се по пътя за Бели Искър, ще се премести – научи сайтът „Самоков инфо“. Гатерът е собственост на Радослава Стоянова. Чаровната дама смело пое бизнеса на съпруга й, Стоян, който беше убит преди няколко години. Тя е една от малкото храбри жени в България, които са се наели с този мъжки бизнес, в който често прелитат искри и куршуми.

Радослава беше учителка, не е забравила призванието си и сега, но доста усилия й струва поддържането на добро ниво в гатера и обслужването му с нова техника и работници. Фирмата й е уважавана позната в бранша. Потърсихме я за разговор, за да научим от първа ръка защо се мести гатерът й.

“Сензация няма. Имахме договор за наем с Общината. Договорът изтече, не беше подновен и се местим на място, което е мое. Това е” – сподели за читателите на ни Радослава Стоянова.

Предполага се, че през мястото, на което се намира сега част от гатера, ще мине екопътеката, която бе дискутирана на миналата сесия.

Както писа „Самоков инфо“, Общински съвет през месец март гласува решение за изграждане на екопътека. Един от съветниците обаче припомни, че такава екопътека вече съществува и не е нужен проект.

ОбС одобри предложението за екопътеката и разреши отпускането на 15 000лв. за «Изработване на технически проект за обновяване и изграждане на еко – маршрут от Туристическа градина – Самоков през Чакърови поляни към Шишманово кале”.

Съветникът инж. Александър Кроснев по време на сесията зададе няколко въпроса. “По изчетеното проекторешение на комисията имам няколко въпроса. Този маршрут не попада само в общински територии, засяга други видове собствености. Ние искаме пари за проектиране за нещо, което няма кой да финансира, защото за всяко едно финансиране се иска документ за собственост. Тези 15 000лв., които са предвидени за финансиране, само като разходи, са много. При това тази екопътека е съществуваща. Може да бъде обновена. Там единстевно има нужда от един мост на Чакъровите поляни. Предлагам това да отпадне като проектиране”.

„Ние търсим възможност да кандидатстваме по различни програми. В случая тук сме заделели средства за велоалеи и маршрут и единствено прехвърляме средства, защото ако ние нямаме одобрен проект, няма как да кандидатстваме. Нашата идея е този проект да минава през общински територии” – отговориха от общинска администрация по време на сесията.

Предложението на Кроснев за отпадане на предложението за екопътеката на стойност 15 000 лв. бе подложено на гласуване и не бе прието. Осем бяха “За”, седем “Против”, 13 “Въздържали се”.

Десислава Стоянова