Мариус Донкин спечели конкурса за шеф на Народния театър

Актьорът от Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин е избран за негов директор, съобщиха от Министерството на културата в петък. Другият претендент за поста – режисьорът Григор Антонов, не е успял да събере необходимия минимум от 506 точки, поради което не се класира в проведения предишния ден конкурс.

Третият, допуснат до интервюто по документи – режисьорът Бойко Богданов, не се е явил. Пред „Монитор“ той обяснява, че не е бил уведомен за датата на събеседването по законовия ред и е научил за него от медиите. От ведомството на Вежди Рашидов обаче отричат това да е така.

Така ръководството на Народния театър ще бъде възложено на неговия дългогодишният член Мариус Донкин. Той завършва ВИТИЗ през 1971 г., работил е в Драматичен театър Пловдив, театър „София“. Сред най-известните му роли е моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, който получава наградите „Кристален ангел“ на Фестивала „Видлуння“ в Украйна, Голямата награда на „Албамонофест“ в Албания и „Gran Prix“ на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Македония.

Това е вторият конкурс за мениджър на Народния театър откакто последният редовен директор Павел Васев се пенсионира през есента на 2014 г. Първото събеседване завърши неуспешно още в началото на 2016 г., след като комисията не хареса нито един от кандидатите Камен Костов и Филип Трифонов. Междувременно театърът бе управляван от изпълняващия длъжността директор Александър Морфов, а след оставката му – от Милица Трайкова.

Източник:Медиапул