Лъвовете на „Лъвов мост“ – 144 години от обесването на четирима книжари

и 130 години от построяването на Лъвов мост
Сутринта на 15 ноември 1877 г. четири бесилки са сложени на четири места в града. По обвинение за разпространение на бунтовна литература пред дюкяните им са обесени четиримата видни софийски книжари – Никола Крушкин- Чолака, Киро Кафеджи, Стоян Табаков и Георги Стоицев –Абаджията.
Паметта им е запечатана в четирите лъвски статуи на Лъвов мост. Петият лъв – Никола Вардев се спасява по чудо.
Малко след Освобождението, по идея на Христо Г. Данов – общественик и един от най-големите книгоиздатели в България – се взима решение за построяването на Лъвов мост. Със строежа се заема фирмата на братя Прошек, като по проекта работи техния братовчед Вацлав.
Четирите лъва – символ на четиримата обесени книжари – са изработени от компанията „Ваагнер Биро“, работила по Виенската държавна опера и преустройството на Райхстага в Берлин и Британския музей в Лондон.
Лъвов мост е построен в периода 1889 – 1891 г.
Според легенди, Никола Крушкин- Чолака, преди да му сложат бесилото извиква – „Аз роб ще умра, България свобдна ще живее!“. „Днес избрахме нови лидери, които искат да управляват държавата и народа – бих ги посъветвал да минат покрай Лъвов мост и да попитат – достойни наследници ли са на тях, които събудиха нацията, дори когато държава нямаше. Вечна Слава“ – коментира се в социалните мрежи.
„Никола Крушкин -Чолака е от село Бистрица. Затова и основната улица, минаваща през селото, носи неговото име Никола Крушкин-Чолака.
Източник: „Етюдите на София“