Луксозният бранд Marc Cain обяви, че вече няма да използва естествени кожи с косъм в своята продуктова линия.

С този ангажимент Marc Cain се присъедини към постоянно нарастващата международна етична програма Fur Free Retailer („Търговец без ценни кожи“).

Въпреки че Marc Cain, които търгуват в 34 държави (между които и България), не са продавали стоки с естествени кожи с косъм от 2016 г., присъединяването им към тази инициатива за мода, отхвърляща нехуманната по своята същност материя, подчертава категоричната позиция на бранда срещу козината. Международната организация за защита на животните FOUR PAWS, представител на програмата Fur Free Retailer, с удоволствие съобщава за този нов глобален партньор в етичния кръг от компании, неупотребяващи козина.

„Ние сме убедени, че защитата на околната среда и устойчивото развитие започват от самите нас. Важно е да се стремим към икономически успех в хармония с хора, животни и природа. В Marc Cain синтетичните кожи с косъм от високо качество са били неразделна част от нашите колекции през много модни сезони, затова с удоволствие се присъединяваме към програмата Fur Free Retailer, за да подчертаем още повече нашата ангажираност към тази важна кауза.“ – обяснява Франк Райнхолд, управляващ директор на Marc Cain.

Томас Пайч, експерт по диви животни във FOUR PAWS казва: „Щастливи сме да приветстваме Marc Cain, още един известен първенец в модната индустрия, към програмата Fur Free Retailer („Търговец без ценни кожи“). Все повече и повече марки се присъединяват към световното движение за мода без ценни кожи и така се отнасят с уважение към желанието на своите клиенти да употребяват стоки, произведени без жестокост. Производството на ценни кожи винаги се свързва с жестокост спрямо животните – независимо дали става въпрос за ключодържател, помпон за шапка или палто.“

Повече от 1000 световни компании вече са Търговци без ценни кожи.

Световната програма е стартирана от международната коалиция Fur Free Alliance, съставена от водещи организации за защита на животните и природата. Сдружение КАЖИ, член на коалицията, е представител на програмата „Търговец без ценни кожи“ в България.
„Това е чудесна новина! Фермите за кожи, в които все още се убиват милиони животни, са излишна жестокост и бич за околната среда.  Убиването на животни заради кожата им няма оправдание в XXI век. Ние не сме принудени да живеем като предците си и да се обличаме с животински кожи, за да не замръзнем през зимата. Радвам се, че с включването към програмата на все повече модни брандове и компании, можем да отхвърлим някои напълно ненужни системи за насилие и да живеем по-устойчиво и по-етично. Ще бъде чудесно ако и българската мода последва този пример.“, посочва Петя Алтимирска от КАЖИ.

Модни компании, марки и дизайнери, които се присъединяват към програмата, подписват писмена декларация, че няма да използват естествена кожа с косъм. Над 1000 компании в момента са регистрирани като Търговци без ценни кожи. През май 2019 г. Prada се присъедини към програмата, следвайки известни модни марки като Gucci, H&M, Mango, Zara, C&A, The Otto Group, Esprit и Zalando.

Пресцентър на Сдружение КАЖИ и на ИК на гражданската инициатива за забрана фермите за кожи в България