Лечението на ковид се съобразява с индивидуалните особености на болния

images

По повод упреци към лекарите, лекували починалия от ковид 19 абитуриент от Велик Търново, д-р Д. Кателиева сподели :

 

„Съболезнования г-н Денев, но не лекарите са виновни за загубата Ви !
Преди 5 дни почина едно момче на 19 години, заразено с КОВИД 19. Две седмици колегите ни от МОБАЛ „Ст.Черкезов“ – В.Търново се бориха за живота му. В мъката си един баща се обърна срещу тях в медиите и социалните мрежи с упреци и нападки.
Уважаеми г-н Денев,
Приемете съболезнованията ми, но не медиците убиха детето Ви. Детето Ви загуби битката с нов непознат на медицината щам РНК вирус. Вече осми месец лечението му е експериментално в цял свят с антивирусни, антипаразитни и антибиотични препарати. В опитите си да лекуваме инфекцията, ние прилагаме медикаменти, които логически няма механизъм, по който да въздействат на вируса и пораженията му върху органите, но по необясними за нас причини лекуват част от пациентите. Лечението се съобразява с индивидуалните особеностите на протичане на инфекцията при всеки пациент и крие сериозни рискове и за тези, които го предписват, и за тези на които се прилага.

Но ние нямаме избор, трябва да опитаме всичко, за което сме прочели или ни препоръчват, защото залогът е един човешки живот. Запознах се с епикризата на синът Ви от медиите и съм убедена,че колегите ми са направили всичко по силите си, за да спасят Вашето дете, но ние не сме богове, а хора, които не винаги печелят битката със Смъртта. Колкото и да учим и практикуваме, все има пациенти, пред чиято съдба сме безсилни.
Никой лекар не е избрал и не практикува тази професитата, за да навреди. Всеки един от нас осъзнава, че прилаганите от нас медикаменти и начини на лечение крият рискове за пациентите ни и за нас. Но това не ни спира да ги прилагаме с цялото внимание, опит и знания, които имаме. Бездействието в медицината е проява на безсилие и затова, за да я практикуваме, учим през цялото време на практиката си.


Медиите раздухват скандала, защото тълпата е жадна за зрелища, без да се мисли за последиците.

А те са: недоверие и страх да потърсиш навременна и квалифицирана помощ, независимо дали си заразен или болен от нещо друго;страх да прилагаш експериментално и рисково лечение и в крайна сметка загуба на много човешки животи, които може би сме можели да спасим. Това ме накара да напиша и този пост, за да се опитам да спра отварянето на поредната кутия на Пандора, пълна с недоверие и омраза към хората, които от 8 месеца не са спирали да се борят с КОВИД19.

Лечението на болестите е двустранен процес на доверие и взаимодействие лекар – пациент. Без тях болестта побеждава и винаги взима своето от инвалидизация до отнемане на Живота.
С уважение д-р Д. Кателиева“