Лейбъристите в Самоков събраха 3 308, води ГЕРБ с 4 068, БСП е с 3 364 гласа

264 бяха кандидат – съветниците от Самоков. Според резултатите след вота на 27-ми октомври най-много гласове и доверие на самоковци получава листата на ГЕРБ –  4 068.

Ще имат осем съветници.

От ГЕРБ на първите места в листата са председателят на ГЕРБ Валентин Милушев, следват Надка Янакиева, Евгения Коцова, адв. Емилия Атанасова, Миролюба Ташова, Ваньо Тодоров, Васил Благоев, инж. Ал. Кроснев и т.н. Вероятно с преференции от ГЕРБ ще влезе Кочов, получил е 350 преференции и измества предните.

БСП получи 3 364 гласа, шест съветници. 

На първо място в листата на БСП беше Владимир Георгиев. Понеже е избран за кмет, мястото му ще заеме друг съветник. На втора позиция в листата е Михаил Михайлов, трета е д-р Трендафилова, следвана от Радослав Христов, Николай Кокалов, Дончо Зашев, Ели Георгиева и т.н.

ОБТ лейбъристи са със солидните 3 308 гласа, също ще имат шест съветници.

Макар и без голяма предизборна кампания в сравнение с други политически сили, самоковските лейбъристи имат убедителна победа и ще са сила в Общински съвет Самоков, с която всички ще се съобразяват – коментира се в града. Водач на листата е дългогодишният общински съветник и служител на БКС Емил Николов Кривошиев. След него е Мая Христева – също общински съветник с няколко мандата. Трети е Ангел Немов – с опит на кмет и на съветник, четвърти е известният Християн Попов, също беше съветник, след него е Любомир Лобутов, шести е Чавдар Йорданов, седми е Веселин Крумов, който тази неделя отива на балотаж с кмета на Драгушиново Георги Хаджийски. Осми в листата на лейбъристите от Самоков е Иван Чаушев.

Местна коалиция социалдемократи, АБВ получи 1 808 гласа и вероятно ще е с трима съветници  – Петър Георгиев, д-р Димитър Панев и досегашният кмет на село Говедарци – Шуманов.

Вероятно 4 съветници ще има от паритиите, представляващи ромски етнос – от ДПС и Евророма по двама. Влизат водачите Александър Методиев и Мартин Мартинов – също известни със стаж в политиката. Ще бъдат придружени от съветници, назад в листата, но напред с преференции.

Евророма има 840 гласа, ДПС повече от нея – 966 гласа.

Съветници ще има и Воля – водачът на листата Спас Кордев и Цветалина Джелепова. Воля получи 965 гласа. 

Кои от кандидат-съветниците ще влязат в листите на партиите, ще се разбере скоро, защото често в последния час се правят размествания.

Останалите партии остават под черта.

ВМРО-СДС имат 568 гласа, 32 гласа не им стигнаха за квотата.

Атака е получила едва 25 гласа, НФСБ  – 100,  ДБГ – 369,  Демократична България, ДСБ, Зелено движение – 441, независимият Димитър Джелепов – 224 гласа.

Десислава Стоянова