Лавини из Пирин и Рила

lavina-800

Към 12.01.2019 г., според информация от района на хижа „Яворов“,  в горския пояс, на западен склон се чуват издишания и тътени от снежната покривка, като при изкопан лавинен профил е установена 50 см снежна дъска върху лед, със слоеве от снежна захар под и над леда. Въпросната дъска пада на втори удар от лакът – съобщават планинари и сноубордисти. 

Както стана известно, завчера, около 11:30 в „Бъндеришките гори“ се е случил лавинен инцидент. Лавината е потеглила по време на каране на група сноубордисти, като са повлечени  и затрупани двама човека. Те са активирали раници с въздушни възглавници, но въпреки това са затрупани след преминаване през сложен терен от гора и тесен улей. Намерени са със сондиране от група на ПСС-Банско и доброволци, за съжаление загинали.

 

Според хора, които са били в района, са налице много признаци за изключително нестабилна снежна покривка, включително в гористи терени!

Сходна е обстановката и на други места. Лавини са паднали в района на Рилските езера.  Силният вятър продължаваше да навява много сняг във високите части на планините през деня!

Остава в сила предупреждението за изключително опасна обстановка, особено на терени със западно и северозападно изложние, включително в горския пояс! Моля, бъдете много внимателни, не предприемайте каране в стръмни терени и в близост до тях!