Къде е емблематичната за Мальовица скала на „Меча Поляна“?

„Къде е емблематичната за Мальовица скала, която стоеше пред ЦПШ на Меча поляна?“ – питат планинари. От няколко седмици големият камък го няма. Опасенията са, че е превърнат в строителен материал от новите стопани на съоръженията в комплекса.

„В цивилизованите страни всяка старина се пази и се превръща в музеен експонат, из нашенско се руши с лека ръка. Иначе ни в клин, ни в ръкав е направен параклис под пистите…Предполагам, че скалата е натрошена от хора, които нямат никаква представа от идеите на планинарството. Комерсиалният интерес явно е надделял. Жалко, този камък беше емблематичен за Мальовица. Хиляди планинари и туристи имат снимки с него. Намери се някой самоковец да го ликвидира?“ – споделя Петър Иванов от София.

„Този камък много отдавна е там. Казаха ми, че от няколко седмици го няма. Имам снимки на сина ми и на мои приятели, спасители, и алпинисти на него. Мисля, че е бил там преди повече от 45 години. Нямам представа на кой е попречил и защо е махнат“ – сподели известният алпинист и планински спасител Спас Малинов.