“Криси да стъпи на земята…”

Само на 28.06.2018г. от 19:00 часа галерия “Финес” съвместно с Юлия Банкова (арттерапевт) организира благотворителна разпродажба на картини в помощ на Кристина Недялкова, на 13 години с диагноза спина бифида.

Юлия Банкова, която познава Криси от години разказва:
Първата ми среща с Криси беше под връх Мусала. Баща й я носеше на гръб. Тя сияеше.
И сълзите ми потекоха неудържимо. Топлината и обичта, които излъчваше, ме накараха да осъзная, че има съдба, в която волята на силния дух е въпреки огромните трудности, болка и ежедневни препятствия, въпреки това да си различен, въпреки невъзможността да тичаш с другите деца, да станеш… Учител за всички около теб в училището, наречено живот.
В срещите си с Криси някак неусетно се смиряваш, защото егото ни не би могло да се справи с онова, през което тя е преминала и ѝ се случва ежедневно. Ставаш по-добър, защото любовта буквално струи от очите ѝ, а в нашето обезумяло ежедневие ние дори не поглеждаме себе си. И когато тя те успокоява, че „всичко ще бъде наред“, разбираш колко грешна може да е ценностната ни система. Странно благословен си да научиш от нея най-важния урок: колко безценен и прекрасен е този ни живот, „тук и сега“, и как ежедневието ни зависи от избора, който всеки един от нас прави: как точно да го изживее. След среща с Криси никога не си същият.
А Криси продължава да изкачва стръмната пътека към Мусала (и не само), много бавно, олюлявайки се на патериците, и сякаш с всяка нелека стъпчица нагоре преосмисля моето с вас съществувание…

Иначе Кристина Недялкова е на 13 години. Диагнозата спина бифида е причината още на втория ден след раждането си да претърпи първата си животоспасяваща операция за затваряне на гръбначния стълб. Следват много изпитания от различен характер за нея и сплотеното ѝ семейство. И въпреки че никак не е лесно, Криси свири на пиано, изучава усилено математика и английски, а в ПГ „Константин Фотинов“ в гр. Самоков няма дете, което да не я познава и обича. Тя е основният участник в инициативата „Към Върха“ – деца с двигателни проблеми да бъдат качвани в планината, защото с примера и заряда, който носи, окуражава и подкрепя не само малките деца в колички, но и нас, големите, които уж нямаме патерици, а все ни е трудно. Окуражава да не се отказваме по Пътя и че не е важно дали можеш да ходиш, а дали се развиваш вътрешно на всички нива като човек: подкрепящ, обичащ, любящ…

Юлия Банкова

Целта на благотворителната разпродажба, организирана от галерия „Финес“, е да се съберат средства, които да подпомогнат семейството на Криси в осъществяването на двете животопроменящи операции в Германия, чиято цел е тя да стъпи правилно на земята, за да е по-стабилна и да се предотвратят по-нататъшни последствия и за други органи на тялото ѝ.
Най-голямата мечта: стъпка без патерици… към върха.

Банкова сметка за набиране на дарения:
BG20BPBI 79424005838602
Титуляр: Виктория Христова Недялкова

В галерия „Финес“ ще бъде поставена и кутия за дарения.

Нека подадем ръка!

Адрес на галерия “Финес”
гр. София
ул. Христо Белчев № 1

За допълнителна информация:
Мариела Табакова
0887853285