Кратки новини: В Ловеч забраниха фойерверките и пиратките

IMG_4504

Кметът на Ловеч забрани фойерверки и пиратки в новогодишната нощ

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова забрани употребата на пиротехнически изделия във връзка с предстоящия новогодишен празник. Забранява се използването на взривни вещества, стрелба с огнестрелно оръжие, въздушни пушки и други действия, които нарушават спокойствието или създават опасност за живота и здравето на гражданите.

Теленор“ предупреждава за зачестили измами

„Tеленор“ предупреждава клиентите си за зачестили опити за измами чрез фишинг и опити за събиране на лични данни на клиенти на оператора чрез фалшиви сайтове, в които неправомерно се използват името и логото на компанията. Много често различни сайтове се „маскират“ като игри или анкети и обещават награда на потребителите, ако предоставят личните си данни или минимална сума за участие.

Компанията съветва клиентите да не предоставят лична информация на непроверени източници, да не се предоверяват на наличието на познати търговски марки и лога и да не се поддават на призиви към прибързани действия, подкрепени с обещания за награди. В случай на получаване на SMS или телефонно обаждане от непознат или съмнителен източник клиентите в никакъв случай не бива да отварят прикачените линкове, нито да предоставят данните си.

Данъчната кампания 2020 г. ще започне на 10 януари заради промени в законодателството, съобщават от пресцентъра на приходната агенция.
Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на тази дата – както по електронен път, така и на място в офисите на НАП.

 Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020 година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация. През март 2020 г. ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис. Годишното приключване на данъчно осигурителните сметки на фирми и граждани ще бъде извършено от НАП от 1 до 9 януари, като плащания чрез електронната система за разплащане без такси (т.нар. виртуален POS) ще се приемат до 9,00 часа на 31.12.2018 г. Офисите на НАП ще приемат плащания с дебитни и кредитни карти на ПОС терминали до 13,00 часа на 31.12.2018 г.

В първия ден на Новата година изтича валидността на 14 067 годишни електронни винетки за леки автомобили, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

От там уточняват, че общо над един милион електронни винетки изтичат в първите два месеца на 2020 г. До днес – 31 декември 2019 г., са валидни последните хартиени винетни стикери.

От пътната агенция информират, че и за следващата година цените на е-винетките остават непроменени. Уикенд винетката за леките автомобили е 10 лв., седмичната – 15 лв., месечната – 30 лв., а тримесечната – 54 лв. Годишната остава на цена от 97 лв. До въвеждането на тол системата камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка, не по-късно от 1 март 2020 г., посочват от АПИ. За товарните автомобили цените на дневните, седмичните и месечните винетките също остават без промяна.

От там напомнят, че хората, които имат право на безплатна винетка, трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

От АПИ припомнят, че корекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат, затова е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.