Красимир Ангарски: Левът си е евро, ще си останем бедни, ако не влезем в Еврозоната

Левът си е евро, ще си останем бедни, ако не влезем в Еврозоната. Това заяви бившият министър без портфейл, отговарящ за подготовката за борда в служебното правителство на Стефан Софиянски Красимир Ангарски, определян като  баща на валутния борд у нас, в предаването „Лице в лице“ по би ти ви

„Нашите предприятия работят с Европа, губят пари, особено в туризма. Това е смяна на курсове всеки ден, страхотни такси. Те ще паднат 10-20 пъти, ще се облекчи туризмът, ще се облекчат фирмите“, смята той.

Ангарски обори твърденията, че ако въведем еврото като парична единица ще обеднеем. И не съветва хората да обменят левовете в евро.

„Не знам за такова куфарче, за което говореше Стив Ханке в интервюто си, за първи път чувам за него. Аз пък нося в студиото едно друго куфарче с всичи свои документи, с които сме разработвали борда. Той защо не извади такова. Тогава бях икономически съветник на президента Петър Стоянов и като такъв той щеше да ми предостави това куфарче, за което твърди Ханке“, каза още Ангарски и допълни: „Ролята на Стив Ханке в налагането на валутния борд в България не беше малка, но със съвети помагаше и Джефри Сакс, който казваше, че проблем ще ни е после излизането от борда. Двамата имат роля за постигането на консенсус да борда, но първоначално искаха чужденец да застане начело на борда. Започнаха тежки преговори, в които работих с голям брой консултанти, но най-голямата роля изигра Емил Хърсев. Запазихме БНБ, а и не чужденец оглави борда.  Ханке искаше да се вържем към долара, смяташе, че еврото ще се провали“, обясни той.

Източник: фактор бг