Крайречието на Искъра е превърнато в сметище и може да предизвика екологично замърсяване  – сигнализират местните

Едно от най-големите села в  община Самоков , Говедарци, е потънало в боклуци и мърсотия – алармират жители на селото. Те са притеснени, че може да плъзнат заразни болести от боклуците, заливащи от всички стран20170502_185453 (1)и цялото село. Високите температури допълнително нажежават обстановката, а вонята, която се носи от тонажите изсипани отпадъци покрай Искъра в непосредствена близост до къщите е направо непоносима – оплакват се в село Говедарци.

Местните разкриват, че от години строителни фирми изси20170502_185527пват камази от боклуци и се е образувало голямо сметище. Говедарчъни споделят още, че от години местната власт полага изключително малко грижи за неговото състояние. Големите и дълбоки дупки из селските улици все още не са ремонтирани. Непрекъснато във фейсбук се публикуват снимки на лошите улици и на пътя, водещ към един от най-хубавите курорти – Мальовица. Планинарите са възмутени и се питат – къде е местната власт?

Преди дни до кмета Вл. Георгиев, до полицията и до други институции е подаден сигнал, че около реката се хвърлят строителни отпадъци. „На времето”, в годините на моето детство, което не беше толкова отдавна, това място беше детска площадка. Възмутен и потресен съм от безконтролното, нагло и демонстративно изхвърляне с колички, кофи, одеяла и всякакви д20170502_185445руги подръчни средства на боклуци, окосена трева, сгур от печки, орязани клони и какво ли още не. Това се случи пред очите ми само преди дни. Предимно строителни фирми, приближени нарушават всички обществени порядки. Опитвах многократно да им обясня, че не трябва да се изхвърля безконтролно, но резултатът бяха скандали, обиди и псувни. Звънял съм многократно на кмета на селото Шуманов, поясних му, че се е образувало сметище. В отговор  ми  заяви, че там го събирали на депо и впоследствие ще бъде изкарано за Самоков. Поведението им е демонстративно, затова им казах, че ще подам сигнали до МВР, РИОСВ, до кмета на Говедарци и т.н. Отвърнаха ми, че никой нищо не може да им направи.  Сигналът и регистрационният номер на един от камазите са подадени в РПУ – Самоков.
За информация потърсихме кмета на село Говадарци Георги Шуманов. Той заяви, че не е давал разрешение на никого да изхвърля боклуци на неразрешени места. Те ги изхвърлят през нощта. И до мен стигна информация, че са казали, че аз съм разрешил там да се изхвърлят боклуците. Това не е вярно. Те може да кажат, че съм им казал да оберат и банка – това вярно ли ще бъде? Ако на момент ми се подаде сигнал, ще отида веднага на място и ще съставя акт“ – заяви кметът на село Говедарци Георги Шуманов.

„Всички хотелиери в селата от Искровете, не само от Говедарци, дават много пари за обектите си, за реклама, за да се развиват. Местната власт не помага – инфраструктурата е в плачевно състояние, селата нямат улици, пътят за Мальовица е на решето. Така не се прави туризъм, това е популизъм“ – казва Мартин Елински от Бели Искър.

До дерето на река Искър, малко преди  разклона за селото по пътя за Мальовица, в действителност гледката е повече от печална – боклуци покрай цялото крайречие,  разложени животни, строителни отпадъци. Така е и около почивните станции. Очаква се реакция от институциите.