Крадат коне по схема, загубите за потърпевшите са огромни

-Откраднатата -кобилата Фиеста майка на Стаф -

сн. на красивата Фиеста

Из Самоков и селата от няколко дни може да видите разлепена снимка на две кончета. Те впечатляват с външния си вид. Впечатлява и текстът под снимката им. Оказа се, че това е своеобразна обява за …издирване на конете. Доста е смущаващо, че именно по този начин трябва да се справяме с пробелимите, които иначе са от компетенцията на органите на реда и тези, които трябва да гарантират правата на българите.

Стана ясно, че обявата е сложил 28-годишният Ивайло Стойчев. Той с огорчение сподели, че е загубил 36 000лв. от кражбата на два коня, които са порода арабска шагия. „Има канал за коне в Самоковско, това не са случайни неща“ – казва той.

Схемата за кражба на коне съсипва бизнеса на известната самоковска фамилия Стойчеви, с прякор Буч.

Стойчеви от години се занимават с конен туризъм в Боровец и са известни не само в България, но и в Европа с преходите из планини и морета и възможностите на конете им – и като външен вид, и като умения за преминаване на трудни терени по всяко време на годината.

Двата коня на Ивайло Стойчев и родителите му бяха откраднати на 31-ви януари тази година. Преди известно време сайтът “Самоков инфо” писа накратко за случая. Най-фрапиращото е, че са изведени от конюшнята в Боровец, която се намира зад охранявани с пазачи хотели. Кражбата е станала през деня. Около самата конюшня пазят три кучета на синджир, но никой нищо не е чул, нито видял. Конете са на стойност 36 000лв. Кобилата Фиеста и синът, й 7-месечният, Стиф, са едни от любимците на туристите в Боровец и България, които обичат да правят преходи от този тип. Участвали са в състезания в Копривщица и Стара Загора.

„Стойността на единия кон е около 8 000 евро. Става въпрос за кражба, организирана по схема. Това не е случайна кражба. Конете не са за месо. Сигурно кобилата се пази за разплод и става въпрос за поръчка. Ние, цялото семейство, сме 99% от деня около конюшнята, ние живеем там. Издебнати сме в малкото време, в което сме отсъствали оттам и са взети конете“ – разказва Ивайло Стойчев. „Заради кражбите на коне този бизнес се съсипва. Имам информация, че през миналата година са откраднати около 100 коня в Самоковско. Само от 2016г. , за времето от кражбата на Фиеста и Стиф, са откраднати над 10 коня“ – казва Стойчев.

Същата съдба преди време сполетяла и конете на Стоян Захариев – Чани. „Сега Чани се чуди как да оцелее. Вместо да може човек спокойно да работи, се създават проблеми на трудолюбивите хора и се спира развитието на бизнеса им“ – коментират колегите на семейство Стойчеви.

Стойчеви веднага са подали жалба в полицията и в прокуратурата за кражбата на Фиеста и Стиф. Но досега, месеци наред, резултат няма. Веднага, след като са установили, че конете липсват от конюшнята, тръгнали по следите им. Те водят до циганската махала в Самоков и село Драгушиново. Стойчеви са разбрали, че конете са водени и яздени. Там, където следите се губят, вероятно са натоварени на камион.

Засега се изключва вероятността Фиеста и Стиф да са станали на кайма, защото е известна стойността им. По-възможно е да са препродадени, вероятно с кражбата се цели да изкарат пари от тях.

„Имали са възможност да вземат още 5 коня, но са избрали именно тези два, защото са страхотни и обучени. В Самоковско става дума за канал на коне, като за колите и за други стоки. Това не са кражби на случайни коне. Фиеста и Стиф са чипирани, имат паспорти. От полицията ни казаха, че камерите при Ихтиман не работят. Звъняхме и на кмета на Самоков, Владимир Георгиев, и на заместник-кмета, искаме помощ, искаме да обърнат внимание всички  институции и да си свършат работата.  Има схема за кражба на коне, има заподозрени, но е трудно, защото крадците стават все по-добри. Сигурно крадците на конете на колегата ни, Стоян Захариев – Чани и на нашите са едни и същи“ – предполага Стойчев.

Понеже месеци наред няма резултат от търсенето на полицията, Ивайло Стойчев е разлепил снимки на конете с телефона си из целия град и в селата. Иво се надява да му се обадят хора, които са забелязали конете. Той няма да разгласява имената им, а само ще е благодарен, ако му помогнат да си върне Фиеста и Стиф.

За съжаление на обявените телефони звънят и бабаити, които се подиграват с болката и голямата загуба на Стойчеви.

За самоковци е известно, че бащата на Иво, Петър Стойчев, се занимава с конен туризъм от 90-те години. Той е наследил обичта към конете от своя баща и всички във фамилията са известни като Буч – прякора на прапрадедите, които са имали страст към красивите и породисти коне.

Десислава Стоянова