Когато въпросите стават “незаконосъобразни”

Решението на народните избраници на Самоков за депото не е изненада за никого. Очакваше се референдум да няма, но отговорът на избраниците направо надмина всички очаквания. Той връща спомените по онова време, в което лагерите надминаваха по численост всичко живо, когато доносниците дебнеха на всяко кюше в кръчмата и когато имаше само една истина. В това отношение Самоков е град с традиции, които са далеч от тези, в които се чува думата на хората извън властта. Политическата мимикрия си е създала отколе удобна среда и атмосфера, която да я отразява в правилната светлина. Незаконосъобразен въпрос май надминава всички възможни абсурди и само по себе си е оксиморон. В нормалните държави всеки има право да пита, т.е. да задава въпрос и никой не би си позволил да определи това нещо като незаконосъобразно. Във времето, когато въпросите стават незаконосъобразни, има съвсем реален повод да се направи извод, че нещо не е наред. Който познава спецификата на политическата среда в Самоков едва ли се е залъгвал с надежди, че тук би могъл да се проведе референдум. Той е инструмент на пряката демокрация и това е известно на всеки средностатистически интелигентен човек. От подобно явление Самоков е на светлинни години. Но пък е близо да чалгата – в областта на музиката, и не само. Чалгата става опраделяща черта на самоковската среда и атмосфера.

Втората причина, поради която референдум за депото не можеше да има е пак приемствеността. Идеята за сметището, което ще събере в Самоков боклука на четири общини, е на миналия мандат и инерцията беше голяма. Историята на депото е извастна, може да я намерите в други публикации на сайта ни. Ясно беше, че спиране на този вид обекти не може да има.

С поименно гласуване референдумът бе отхвърлен. Дали и за него след няколко години няма да се пише така, както сега се пише за Супер Боровец? Прехваленият проект от супер се превърна в провал, който донесе големи щети на Самоков. Не, не бива да има предубеждения, наистина, но какво да си мисли човек, когато един въпрос се определя като незаконосъобразен?