Ковид -19 в Самоков, 120 под карантина

1006306

Днес сутринта националният щаб съобщи по националните медии за пореден случай на коронавирус в Самоков. Из града се носеха слухове, че има и други в селата, примерно – Говедарци, но тази информация бе отречена днес на обяд от представители на местния щаб в Самоков.

Засега няма официална информация дали има и други заразени в селата, освен тези, които бяха съобщени преди месец в Драгушиново и Маджаре.

Според последната официална информация лице с положителен тест за Ковид 19 има за последните 24 часа. Той е от гр. Долна баня и е бил пациент на Вътрешно отделение към МБАЛ – Самоков.

Новият положителен резултат е на жител на Долна баня, дошъл в МБАЛ – Самоков в неделя от Центъра за спешна медицинска помощ. Болният е бил настанен във Вътрешно отделение в болницата на Самоков със съмнения за пневмония. Направени са му PCR тест, кръвни изследвания и снимка на бял дроб. Преди да изчака резултата, пациентът с Ковид 19 е напуснал самоволно отделението вчера и се е прибрал в Долна баня. След пристигането на резултатите, при него е изпратен екип на Спешна медицинска помощ, по-късно е транспортиран до инфекциозното отделение на болница „Св. Анна”. Жена му също е с положителен резултат. Пациентът е бил здравно неосигурен, с жена му имат магазин в Долна баня. По-късно е внесъл здравните си осигуровки в размер на около 2 бона.

Кметът на Долна баня веднага е наприл дезинфекция на града и търговския обект.

По време на престоя си в МБАЛ – Самоков пациентът не е имал контакт с други пациенти, нито с лекари, извън Вътрешно отделение – увери д-р Ковачка.
120 лица към днешна дата са поставени под карантина в града и в селата Самоков. Предишните три случая на регистрирани с коронавирус на територията на община Самоков са дали по два отрицателни теста.

Припомняме, че част от Вътрешно отделение бе пригодено за приемане на болни с коронавирус и те бяха настанявани в изолирани помещения със собствен санитарен възел. След като вчера, в късния следобед е дошъл резултатът, че пробата е положителна, са направени PCR тестове на целия персонал на Вътрешно отделение, на отделението по образна диагностика, на клинична лаборатория и на регистратурата. 30 теста са заминали за лабораторията в София още тази нощ.

Днес са тествани останалата част на персонала на Вътрешно отделение, които не са били на работа предния ден. Очаква се резултатите от тестовете да излязат утре.

До момента в МБАЛ – Самоков са взети всички мерки, произтичащи от положителния тест на пациент. Направена е дезинфекция на болницата.

До понеделник Вътрешно отделение няма да приема пациенти. В зависимост от резултатите от направените тестове на медицинския персонал, ще се издаде заповед от РЗИ за по-нататъшното му функциониране.