Кметът на София Йорданка Фандъкова: Продължаваме процедурите за възстановяване на Княжевския лифт

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи вчера, че още една важна стъпка за възстановяване на Княжевския лифт е била направена – получеано е одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на лифта от РИОСВ. Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“ – споделя Фандъкова.
 Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта – допълни още тя.
В последните седмици собственикът „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяване на Княжевския лифт – припомнят от Столична община.
 „Очаквам от собственика да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получи точни указания.
След това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет“ – заяви кметът на София.
„Надявам се, че ще получи подкрепа от различните политически групи. Това е кауза, която винаги е обединявала общинските съветници. Аз лично разговарям с г-н Тома Белев и разчитам в действията ни и на неговата експертиза.
Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта.
Първият е с изработване на специализиран план, което е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе. И вторият – възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз“ – уточни Фандъкова.
„По моя инициатива преди десетина дни проведохме среща на всички институции, които имат отношение към възстановяването на Княжевския лифт. Изяснили сме всички въпроси, които срещаха различни тълкувания през годините. Така сега на ход е собственикът „Витоша ски“, който реално да докаже заявката си за възстановяване на лифта“ – припомни кметът на София.