Кметът на София, Йорданка Фандъкова: Маски на закрито от 23 юни – задължително

93849133_1495861063926177_3580085026261303296_n

В профила си във ФБ днес кметът на София Йорданка Фандъкова напомни, че има нова министерска заповед във връзка с коронавируса. Едно от новите правила касае маските, които от утре отново стават задържителни на закрити простронства.

Фандъкова предупреди също, че от 23 утре удвоява екипите на Общинска полиция, които проверяват за носенето на маски в градския транспорт

. Издала е и допълнителни указания към Метро-полиция, която охранява метрото.

„Зачестиха сигналите, които ми изпращат граждани, за пътуване без маска в градския транспорт. Затова и през миналата седмица засилихме контрола с полицията, като бяха проверени над 700 превозни средства. Съставени са 16 акта на стойност 300 лв. и десетки предупредителни протокола. Личното ми мнение е, че глобата за неносене на маска в градския транспорт и на закрити публични места трябва да бъда намалена, което ще направи налагането й по-масово и безкомпромисно.

 Планирахме да възстановим продажбата на билети от водачите в градския транспорт, но ръстът на заразените го прави невъзможно на този етап. Възложила съм на директора на „Центъра за градска мобилност“ да разшири местата за продажба на билети – като включим още 200 пункта на Спортния тотализатор и пощите. Докато това стане, от утре, билети ще се продават и от контрольорите.

 Започнахме планираното тестване на 1 000 човека от персонала на детските градини и ясли. До момента всички тествани са отрицателни.

❗️Данните за заразените с COVID-19 в София показват устойчив ръст и това налага крачка назад за задължителното носене на маски, както и по-голям контрол. В петък в софийските болници се лекуваха 92 души с COVID-19, от тях 9 в интензивно отделение. Днес настанените за болнично лечение са 126, а хората в интензивни отделения са 23″ – съобщи столичният кмет.