Кметът на Самоков Ангел Джоргов ще създаде звено по сигурност към Общината

40% скок нпрестъпността в Самоков през 2023 г. докладваха миналата седмица полицейските шефове в Самоков. Кримиконтингентът през годините в Самоковско явно се е активирал и се необходими промени – коментират самоковци.

В отговор на проблемите кметът Джоргов има намерение да се изгради специално звено по сигурността към Общината.

40% ръст на кражбите в Самоков през 2023 спрямо предходната година отчете началникът на полицията инспектор Филип Благоев.Той направи рутинният годишен отчет за дейността на РУ- Самоков за 2023 година. Стана ясно, че регистрираните кражби в Самоков са били общо 142, а отчетената разкриваемост пък 40%.

Началникът на полицията обаче отчита, че част от разкритите престъпления са били извършени в предходни години.

На отчета присъства кметът на община Самоков Ангел Джоргов, който сподели, че предвижда създаването на звено по сигурността към ОбА. То ще бъде в помощ на полицията при опазване на обществения ред и публичната собственост. Ще продължат и инвестициите в разширяването на видеонаблюдението. За миналата година за тази цел са били отделени 50 хил. лв.

Общо регистрираните престъпления в Самоков за миналата година са били 332 престъпления. Установените нарушения на пътя за шофиране след употреба на алкохол или наркотици са 44.