Кардиологична тема в Самоков предизвика дискусия

62506268_692947037831480_4525622188144852992_n

Ръководството на болницата реагира бързо и адекватно на публикация във фейсбук, която преди дни събра стотици коментари и мнения на самоковци. В нея самоковка сподели претесненията си, че кабинетът в болницата на кардиолога д-р Табаков ще се дава под наем и има вероятност лекарят да напусне практиката си в МБАЛ-Самоков.

Часове след публикацията във фейсбук, управителят на болницита д-р Красимира Ковачка покани на пресконференция всички медии в града.

Тя поясни, че д-р Табаков не е част от екипа на болницата, макар тя неколкократно да му е предлагала договор към лечебното заведение. Д-р Красимира Ковачка и д-р Н. Кабрански – началник на Кардиологичното отделение, заедно дадоха пресконференция вчера, на която разясниха случващото се.

„Д-р Табаков е външен специалист към медицински център „Сана” с управител д-р Андреев, работи от 2010 година тук. Центърът се помещава в сградата на болницата, но е съвсем самостоятелна структура. Веднага поканих д-р Табаков да се присъедини и към екипа на кардиологичното отделение в болницата. Отговорът беше мълчаливо несъгласие” – разказа д-р Ковачка и добави: „В следващите седем години д-р Табаков никога не е работил в болницата и не е имал такова желание”. Така се стига до деня, в който той трябва да напусне центъра, а неговото място се заема от придобилия специалност млад кардиолог д-р Андреев-младши.
„В момента, в който разбрахме, че д-р Табаков напуска центъра, той чрез свой познат ме потърси за подкрепа. Аз отново му отправих покана да работи в болницата – ако не желае цял пълен щат от осем часа, поне на четири часа да работи. Дори му предложих да ползва моя кабинет в поликлиниката, има достатъчно работа. Всичко това беше съпроводено с категоричен отказ. Подкрепям предложението той да остане на работа в болницата и да си наеме частен кабинет” – коментира още д-р Ковачка.
По думите й е съвсем нормално човек да работи и проследява пациентите си в стационара и поликлиниката. „Много хора идват от София и си заминават, но лечебно-диагностичния процес е денонощен. Ние оставаме тук със Спешна помощ” – сподели още тя.
Напускането на д-р Табаков коментира в „Забелязано в Самоков“ Боряна Кибарова, която е негова пациентка.
„От преди 10-на години в болницата постъпи младият кардиолог д-р Табаков. Добър специалист, винаги спокоен, изслушващ внимателно и търпеливо пациентите си, обясняващ им подробно и загрижено, не щадящ направленията си, работещ със Здравна каса… и най вече – Човек! Той знае на всеки свой пациент проблема на проблема му. За него всеки един пациент е „специален“. Но преди около една седмица, отивайки на поредния контролен преглед, разбирам, че договорът му е прекратен и трябва да се явява на търг за кабинет!?!?! И какво става, ако не спечели тоя търг? Докторът е лесен, отива си в София, а ние „дефектните“ какво правим??? Знам, отговорът е има и други доктори, София е близо! Да, така е! Моите специални уважения към всички лекари към труда им! Но смяната на фризьора, който познава формата на главата по- добре от самия клиент, създава страх и напрежение, а тук става дума за лекар специалист, запознат из основи, не само със заболяването, а с психиката, навиците, прищявките, характера на пациента!”, написа кибарова и апелира д-р Ковачка да се намеси.