как ще се гласува с машина на 29 октомври

На местните избори на 29 октомври в България ще има 9 080 секции, в които ще може да се гласува чрез машина, сочи справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Изборът как да упражни правото си на вот е на самият избирател, освен в малките секции – под 300 души, където ще има само хартиени бюлетини.

Ще се гласува с познатите от последните три избора машини. Всяка от тях трябва да има специални пластмасови пана, закриващи екрана и осигуряващи тайната на вота. Избирателят няма право да заснема как гласува. В секциите ще има само по едно устройство и ако има непреодолим технически проблем, ще се преминава към гласуване само с хартиени бюлетини.

Как протича гласуването

Избирателят ще трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като при банкомат. Не е разрешено да се поставя стрелка върху нея за ориентация на гласуващите. След като бъде поставена, се зарежда първият екран, на който са отбелязани видовете избор – за кмет на община, общински съветници, районен кмет или кмет на кметство – за които избирателят ще има право да гласува. Той трябва да маркира своя избор и след това, след като се е уверил, че всичко е наред, да натисне бутона „Потвърждаване „, за да може да продължи с гласуването.

Ръководство за местните избори: как ще се гласува с машина на 29 октомври

Най-напред се визуализира бюлетината за общински съветници. По-дългите бюлетини, като например тази в София, ще бъдат разположени на две страници. Имената на партиите и коалициите са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция. Бутоните с преференциалните номера стават активни, след като избирателят посочи номер на конкретна партия или коалиция. След като приключи, гласоподавателят трябва да натисне „Към следващ избор“, за да се отвори следващата бюлетина.

Всичко, което трябва да знаете за местните избори на 29 октомври

Бюлетината за кмет на община. Тя изглежда по същия начин като хартиената – отляво са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, в средата – номерата им, отдясно са имената на самите кандидати. По средата между двете са изписани номерата на партиите, коалициите или независимите кандидати. Там, където кандидатите са повече, изпизването ще е на две страници. Отново с бутон „Към следващ избор“ се преминава към следващата бюлетина, там където ще има такава.

След като приключи с избора си, гласуващият трябва да натисне „Преглед“, за да види изписан вота си. Ако изписаното отговаря на посочените от него предпочитания, натиска бутона „Гласуване“. Има и втора възможност – с бутон „Промени избора“ да се върне назад и да смени вота си.

След като натисне бутона „Гласуване“, избирателят трябва да изчака да бъдат отпечатани всички бюлетини и едва след като чуе звуковия сигнал, може да ги вземе от машината. Бюлетините са закрепени съвсем слабо една за друга като задължение на гласоподавателя е сам да ги раздели, а след това да ги сгъне, така че да не се вижда изборът му. След това трябва да извади картата от машината, да отиде при членовете на секционната комисия, които да сложат печат от едната страна бюлетините и чак тогава да ги пусне в определената за целта кутия. Отделни кутии за всеки вид избор няма да има, като всички машинни бюлетини ще се събират на едно място. Накрая избирателят се подписва в избирателния списък.

Ръководство за местните избори: как ще се гласува с машина на 29 октомври

За разлика от гласуването с хартия, при машинното гласуване няма недействителни бюлетини, т.е. всеки подаден глас се отчита за съответната партия или коалиция.