Как Самоковско гласува за кмет

Кандидатите за кметския стол в Самоков бяха шест. Имаше 67 избирателни секции.

За пореден път за креслото на кмет се кандидатира Димитър Слатински. И този път камапнията му беше иронична и атрактивна, с оригинални послания. Сладката, който се шегуваше и през годините по самоковски с „На луд град – луд кмет“, „Всичко е пари“ и „Купувайте и продавайте, нема да ви фанат“, изглежда полу20191029_095250чи част от протестния вот – 201 гласа.

Над 1000 гласа се загубиха от основните претенденти за кмет. Към 200-та на Сладката се прибавят още 802 в „Не подкрепям никого“ в кметската бюлетина.

Доста голям е броят на бюлетините, отчетени от Секционните избирателни комисии като празни, в които не може еднозначно да се отчете вот и др.  – цифрата е 1 083. 

Протестният вот е и в тези, чиито гласове останаха нечути, понеже не отидоха до избирателнити урни. За добро, или за лошо, те винаги са сред определящите фактори при един изборен процес, които ерудиран политик не би подценил, а би анализирал, въпрос на желание и капацитет.

Действителните бюлетини са 19 287. 

Немалък е броят и на недействителните бюлетини, които са обявени за такива по преценка на СИК и други участници в изборния процес. Недействителни бюлетини по т.6 от протоколи на Секционните комисии е 1 226.

702 гласа събра най-младият кандидат за кмет от Самоков, а сигурно и в България, Димитър Джелепов – Лъвски. В предизборния период той натрупа доста опит, кампанията му беше по младежки амбициозна, Джелепов не се разколеба от нападките, че е млад, посочи проблеми и ги назова открито, разкривайки пред обществеността, че има дар слово и интелект.

Лъчезар Заркин – кандидат за кмет от ССД получи 282 гласа.

Николай Веселинов – племенник на Александър Методиев – Сали, получи 248 гласа.

Кампанията на ГЕРБ и Валентин Милушев беше с много срещи в Самоков, селата и с много събития.  Валентин Милушев получи 6 899 гласа и не се класира за балотаж с 35, 77%, които получи.

Победителят в кампанията за местна власт и спечелил трети мандат за кмет Владимир Георгиев получи 10 153 гласа, 52, 64% от гласувалите.

Броят на избирателите за кмет на 27-ми октомври 2019г. е бил по избирателен списък – 31 225. В допълнителни списъци в изборния ден са вписани 115 избиратели. 

Според положените подписи в избирателните списъци са гласували 20 513. Толкова са и намерените бюлетини в урните. Имало е 28 сгрешени бюлетини. 

 

Десислава Стоянова